I meso i povrće: Zasitna pita će vam dati energiju i zagrejati vas tokom hladnih zimskih dana

Vesti 13.01.2024 09:03 0

Pita s krompirom i mesom je prvenstveno preukusan, ali i veoma hranljiva i brzo izaziva osećaj sitosti...

pita

Shutterstock

Obožavamo pite, naročito domaće. A omiljena nam je pita s mesom i krompirom. Može se praviti i sa domaćim i sa kupovnim korama.

Ako želite da obradujete ukućane – napravite im pitu s krompirom i mesom. Toliko je ukusna da ćete je stalno praviti.

burek

Shutterstock

 
Ukusna i zasitna

Pita s krompirom i mesom je prvenstveno preukusan, ali i veoma hranljiva i brzo izaziva osećaj sitosti. Meso je dobar izvor proteina, vitamina B12, gvožđa i cinka. Osim toga, sadrži esencijalne aminokiseline koje su potrebne za izgradnju i održavanje ćelija u telu. Krompir je izvor složenih ugljenih hidrata, vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma i folata. Vlakna u krompiru mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog sistema, dok kalijum podržava rad srca, piše Lepota i Zdravlje. Crni i beli luk dodaju ukus jelu, a takođe sadrži i lekovite sastojke koji čiste krv, te jačaju pluća i imunitet (a baš to nam je ovih dana jako važno).

Na TikTok-u mogu se naći različiti recepti za pravljenje pite s mesom i krompirom, a mi smo izdvojili sledeći:

 

 

Kako se priprema

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 500 g mlevenog mesa (junetina, piletina, svinjetina ili mešano)
  • 3 veća krompira
  • 1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, sitno iseckane
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica origana ili majčine dušice
  • ulje za premazivanje kora

Priprema: Prvo pripremite nadev. Sipajte u tiganj dve kašike ulja i zagrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite sve dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane smeđe boje. Zatim dodajte beli luk, šargarepu, nerandan ili sitno iseckan krompir i začine. Pržite 2-3 minuta. Zatim sklonite sa šporeta. U međuvremenu, uključite rernu na 180°C da se zagreje. Uzmite jednu koru za pitu, stavite je na ravnu površinu, a zatim je premažite uljem. Preko nje stavite drugu koru i malo nadeva. Zatim je urolajte – kao i svaku drugu pitu. Ponavlajjte to dok ne potrošite sav nadev i sve kore.
Stavite pitu u podmazamu tepsiju, premažite je uljem i pecite 30-40 minuta, dok ne porumeni.
Izvadite pitu iz rerne, oprskajte je hladnom vodom i prekrijte krpom. Ostavite da se malo prohladi pre služenja. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading