Obožavamo pite, naročito domaće. A omiljena nam je pita s mesom i krompirom. Može se praviti i sa domaćim i sa kupovnim korama.
Ako želite da obradujete ukućane – napravite im pitu s krompirom i mesom. Toliko je ukusna da ćete je stalno praviti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Shutterstock
Ukusna i zasitna
Pita s krompirom i mesom je prvenstveno preukusan, ali i veoma hranljiva i brzo izaziva osećaj sitosti. Meso je dobar izvor proteina, vitamina B12, gvožđa i cinka. Osim toga, sadrži esencijalne aminokiseline koje su potrebne za izgradnju i održavanje ćelija u telu. Krompir je izvor složenih ugljenih hidrata, vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma i folata. Vlakna u krompiru mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog sistema, dok kalijum podržava rad srca, piše Lepota i Zdravlje. Crni i beli luk dodaju ukus jelu, a takođe sadrži i lekovite sastojke koji čiste krv, te jačaju pluća i imunitet (a baš to nam je ovih dana jako važno).
Na TikTok-u mogu se naći različiti recepti za pravljenje pite s mesom i krompirom, a mi smo izdvojili sledeći:
Kako se priprema
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 500 g mlevenog mesa (junetina, piletina, svinjetina ili mešano)
- 3 veća krompira
- 1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, sitno iseckane
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica origana ili majčine dušice
- ulje za premazivanje kora
Priprema: Prvo pripremite nadev. Sipajte u tiganj dve kašike ulja i zagrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite sve dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane smeđe boje. Zatim dodajte beli luk, šargarepu, nerandan ili sitno iseckan krompir i začine. Pržite 2-3 minuta. Zatim sklonite sa šporeta. U međuvremenu, uključite rernu na 180°C da se zagreje. Uzmite jednu koru za pitu, stavite je na ravnu površinu, a zatim je premažite uljem. Preko nje stavite drugu koru i malo nadeva. Zatim je urolajte – kao i svaku drugu pitu. Ponavlajjte to dok ne potrošite sav nadev i sve kore.
Stavite pitu u podmazamu tepsiju, premažite je uljem i pecite 30-40 minuta, dok ne porumeni.
Izvadite pitu iz rerne, oprskajte je hladnom vodom i prekrijte krpom. Ostavite da se malo prohladi pre služenja.
Bonus video: