Presolili ste jelo? Bez panike, ekspresno rešite problem na 4 genijalna načina

Vesti 25.01.2024 15:43 0

Evo kako to možete popraviti i dalje poslužiti hranu

Kuhinjska so

Shutterstock

Svi smo se jednom (a možda i više puta) našli u ovoj situaciji: da li smo zaboravili da smo jelo već posolili i ponovo posolili, ili nam je ruka okliznula pa smo stavili previše soli – rezultat je isti. Supa, čorba, meso, prilog ili sos su bili preslani.

Pa kako to možete popraviti i dalje poslužiti hranu?

hrana

Shutterstock

 

Delimo četiri isprobana trika za vraćanje ravnoteže—i naše najbolje savete koji će vam pomoći da začinite hranu svaki put kako treba. 

1. Dodajte kiseli sastojak

Neće smanjiti nivo natrijuma u ​​posudi, ali dodavanje kiselog sastojka, poput limunovog soka, sirćeta ili čak proizvoda od paradajza, može neutralisati slanost jela. Počnite sa vrlo malom količinom, dobro promešajte da se sjedini i probajte pre dodavanja.

Sirće

Shutterstock

 

Pokušajte da izaberete kiselinu koja će se dobro uklopiti sa profilom ukusa vašeg jela - na primer, za karnitas koristite sok od limete umesto balzamičnog sirćeta. Ako ste u nedoumici, koristite kiselinu neutralnog ukusa kao što je pirinčano sirće ili belo vinsko sirće; kompatibilni su sa mnogim različitim jelima.

2. Dodajte zaslađivač

Slično prethodnom savetu, pokušajte da dodate malo slatkoće da sprečite da sos ili prženje budu previše slani. Na primer, smeđi šećer ili javorov sirup daće vašem jelu karakterističan ukus karamele, što bi moglo dobro da funkcioniše. Ako želite neutralniju slatkoću, dodajte granulirani šećer.

3. Dodajte mlečne proizvode
sir

Shutterstock

 

Kremasti mlečni proizvod će vam "premazati" usta, odnosno "prevariti" nepce. Gusta pavlaka ili parče putera su dobra rešenja za jelo koje treba malo duže da se dinsta. Na kraju dodajte pavlaku ili parče krem sira i sklonite sa izvora toplote.

4. Razblažite ili povećajte zapreminu vašeg jela

Razblaživanje jela sa dozom ili dve tečnosti bez soli ili dodavanjem više povrća, testenine ili mesa pomoći će jelu koje je previše slano – jednostavno zato što povećavate ukupnu količinu onoga što ti se spremaš.

Umesto da samo prikrivate so gore navedenim trikovima, ovo će zapravo smanjiti natrijum po porciji - tako da je to dobar način da idete ako imate problema sa ishranom, piše Miss7.

Još jedan savet: Trik sa krompirom

Legenda kaže da ako stavite sirov, oguljen i isečen krompir na kockice u lonac ključale supe ili čorbe, on će apsorbovati deo soli dok se kuva. Iako ovo ima neke prednosti, mislimo da ovaj stari trik treba uzeti sa rezervom. U stvarnosti, krompir će apsorbovati tečnost jer je veoma škrobnast, ali će imati veoma suptilan efekat na konačni nivo soli u jelu.

shutterstock

Shutterstock

 

Ali ne može škoditi ako isprobate ovaj metod ako imate krompir pri ruci. Samo imajte na umu da je veća verovatnoća da će dodatna voda koju ćete morati da dodate nakon što krompir upije deo tečnosti pomoći nego samo dodavanje krompira.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading