Često su nam mame i bake spremale supu kada su bile bolesne ili prehlađene, a čini se da su još uvek male. Popular Science piše o tome kako je pileća supa postala hit širom sveta tokom prehlade, a čak pišu i o tome kako su praktikovali istu stvar u drevnoj Kini.
Dr Kolbi Timan, dijetetičar sa Univerziteta u Dejtonu, tvrdi da je tajna pileće supe ukus 'umamija', koji se često naziva petim elementom ukusa po istoimenom popularnom filmu.
Čarobna reč
Umami je japanska reč, koja potiče od zen reči koja znači jedinstvo sa univerzumom. Timan ističe da je za lekovitost pileće supe zaslužan 'umami', a može se naći i u siru, pečurkama i soja sosu.
Istraživanja su pokazala da 'umami' podstiče apetit, što je izuzetno važno kada je osoba prehlađena ili bolesna, jer tada često nema potrebe da jede. Takođe, jedna studija je pokazala da pileća supa može smanjiti broj belih krvnih zrnaca, koja putuju do upaljenog tkiva.