Slavimo Međunarodni dan kokica: Evo kako da napravite najukusnije i najzdravije na svetu!

Vesti 19.01.2024 21:33 0

Kokice su dostupne i jeftine, lako se pripremaju i brzo se kokaju...

kokice

Shutterstock

Čim pomislimo na kokice, prva asocijacija su nam film, bioskop, kauč... - uživanje i zabava.

Drugi naziv za kokice su pucke, a taj naziv je povezan sa čuvenim pucketanjem koje se čuje dok se se one prže. Ljubitelji kokica svakog 19. januara proslavljaju Međunarodni dan kokica, a evo to činimo i mi.

Kokice su jedna od omiljenih grickalica širom sveta, a malo je poznato da ona nije samo ukusna, već i dobra za zdravlje iz više razloga.

Kokice su dostupne i jeftine, lako se pripremaju i brzo se kokaju, njihova istorija je zanimljiva, vezuje se za Južnu Ameriku i zaslužuje film uz koji možete da grickate - kokice.

kokice

pixabay

 

 

Arheolozi su na osnovu istraživanja zaključili da su kokice nekada davno jeli samo pripadnici viših društvenih slojeva, a i kod nas su nekad mogli da ih priušte samo imućni ljudi, a danas nose epitet zdrave grickalice koju možete kupiti svugde.

Nutricionisti ih hvale

I nutricionisti se slažu oko toga da su kokice odlična užina - to je jedina namirnica koja sadrži celo, neobrađeno zrno. Izuzetno su zdrave jer sadrže veliku količinu antioksidanata i vlakana.

kokice

Shutterstock

 

Porcija kokica od 30 grama može zadovoljiti čak 70 odsto dnevne ljudske potrebe za žitaricama - čak 78 odsto kokica su ugljeni hidrati, a od njih su najviše količine najkvalitetniji izvor energije za naš organizam. Od vitamina sadrže vitamine B grupe, od minerala imaju kalijuma, fosfora i magnezijuma, u tragovima ima gvožđa, kalcijuma, natrijuma i cinka. Nemaju aditive, što podrazumeva starinski način pripreme bez dodavanja bilo kakvih preliva, putera, ulja. Svi dodaci, čak i so, umanjuju zdravo dejstvo kokica. 

Saveznik u mršavljenju

Zbog velike količine vlakana i relativno niske količine kalorija kokice mogu biti dobar saveznik za one koji žele da izgube višak kilograma. Daju osećaj sitosti i odlažu sledeći obrok.

kokice

Shutterstock

 

 

Spremljene na ulju ili maslacu, dobijaju puno kalorija i masnoća i prestaju da budu zdrava, a postaju brza hrana. Primera radi 100 grama posoljenih kokica ima 382 kalorije. Samo jedna kašika ulja povećava broj kalorija na 517, a maslac na čak 536 kalorija. Posebno treba izbegavati kokice sa čokoladnim ili karamel prelivom, ali i začinima poput rendanog parmezana.

Zašto kokice puckaju

Prave se isključivo od kukuruza kokičara, koji ima ekstremno tvrdo zrno pa je jedina vrsta kukuruza koja tako puca. Svako jezgro sadrži malu količinu vlage, a dok se kukuruz greje, na temperaturi od 175 stepeni, voda se pretvara u paru. Kukuruz kokičar se od ostalih žitarica razlikuje po tome što mu opna nije vodopropusna, pa zbog nastalog pritiska dolazi do pucanja, a zrno se izvrće napolje i nastaje kokica.

Opet taj Kolumbo

Kokice su omiljena poslastica već hiljadama godina, 1948. godine u pećinama u Novom Meksiku pronađena su zrna kukuruza kokičara stara 5.000 godina.

kukuruz

Shutterstock

 

Indijanska plemena su na kokice stavljala suvo začinsko bilje ili čak čili. Indijanci su takođe od kokica pravili pivo i supu, ali ih i koristili za izradu nakita i ukrašavanje perjanica. Navodno je upravo Kristofer Kolumbo kokice otkrio Evropljanima tokom 15. veka.

Prvi aparati za kokice iz 19. veka

Prvi komercijalni aparat za pravljenje kokica izumeo je Čarls Kretors u Čikagu 1885. godine, a kompanija koju je osnovao još uvek proizvodi aparate za kokice i drugu opremu.

Kokice se u bioskopima prodaju od 1912. godine. Danas mnogi bioskopi beleže veću dobit od prodaje kokica nego od prodaje ulaznica, jer za svaki dolar potrošen na kokice oko 90 centi je čista dobit, piše politika.rs.

Nikako kokice iz mikrotalasne

Kokice  se sve češće pripremaju i u mikrotalasnoj rerni. Za to se proizvode specijalno pakovane. Savet je da zaobiđete kokice iz mikrotalasne rerne jer sadrže puno soli i velike količine zasićenih masnoća, a veštački maslac na kokicama je posebno štetan. Dodaci menjaju i kalorijsku vrednost kokica i tada prestaje sva priča o kokicama kao zdravoj namirnici.

Četiri ekstra koristi od kokica
  • Regulišu probavu: Ukoliko imate problem sa probavom, preporuka je da vam svakodnevna užina budu kokice. Ali imajte na umu da bi trebalo da jedete kokice koje nisu spremljene s puterom u mikrotalasnoj pećnici.
  • Smanjuju stres: Kokice su hrana koja je bogata ugljenim hidratima. To može dovesti do povećanja nivoa serotonina i može pomoći da se osetite bolje raspoloženim. Psiholozi kažu da grickanje kokica smanjuje stres, a neki čak preporučuju da ih jedete kineskim štapićima kako biste se bolje zabavili i još više eliminisali stres.
  • Povećavaju plodnost i mogućnost za začeće: Naučnici sugerišu da grickanje kokica može da pomogne u povećanju sposobnosti začeća tako što je kod muškaraca direktno povezano sa poboljšanjem protoka krvi kroz ceo organizam.Uz to, kokice sadrže hranljivu materiju koja se zove arginin, a koja dobro utiče na plodnost kod oba pola.
  • Utiču na smanjenje tegoba PMS-a: Vreme pred menstrualni ciklus kod mnogih žena obeleženo je razdražljivošću i osećajem teskobe. Dobra vest je da bi kokice mogle da budu ono što će uticati da ovi neprijatni simptomi nestanu.
joga

Shutterstock

 

Kao što pomenuli, grickanje kokica utiče na povećanje serotonina, hormona sreće. Kokice takođe daju energiju i zasitne su, tako da nećete osećati glad, koja je takođe jedan od simptoma ovog perioda meseca kod mnogih žena, piše Bright Side.

Recept za zdrave kokice

Najzdravije su kokice spremljen na starinski način - uzme se šerpa, najbolje emajlirana, zagreje se i sipaju u nju zrna kukuruza tako da pokriju dno. Pokrije se poklopcem, povremeno protrese šerpa i odškrinuti poklopac kako bi para izašla i kokice ostale hrskave. Kada pucketanje utihne, kokice se odmah prebace u činiju da bi ostale hrskave.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading