Pored gledanja filmova ili serija, kokice su lagana grickalica u kojoj gotovo svi uživaju. Savršene su za grickanje i praktične, a često i zarazne, tako da je teško zaustaviti se dok ne dođete do dna činije.
Dijetetičari u medicinskom stručnom odboru "Eat This, Not That" otkrili su neke pozitivne, ali i negativne posledice jedenja kokica.
Vlakna i proteini
Kokice mogu biti deo zdrave ishrane jer sadrže vlakna i proteine i mogu vas zasititi sa manje kalorija”, kaže dijetetičarka Ejmi Šapiro. Konzumiranje kokica pruža zadovoljavajući osećaj hrskavosti, a možete pojesti veliku porciju bez BRIGE da ste uneli previše kalorija ili dodanih grama masti.
Dok se kokice prave od celog kukuruza i sadrže mnogo hranljivih materija, ako im dodate velike količine putera i soli, dodajete im i kalorije.“
Mogu prouzrokovati gasove i nadutost
“Kokice mogu uzrokovati gasove i nadutost”, kaže Ejmi. Ako je to slučaj kod vas, Šapiro predlaže da kontrolišete svoje porcije, žvaćete hranu i pazite da pijete vodu. “Kokice su izvrstan izvor vlakana; međutim, bez dovoljno vode, prehrana bogata vlaknima može dovesti do nelagode i zatvora”, naglašava dijetetičarka.
Antioksidansi
„Kokice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove fenolna kiselina“, kaže Šapiro. "Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija." U stvari, istraživanje objavljeno na Univerzitetu Skranton objavilo je da kokice sadrže više zdravih antioksidanata zvanih „polifenoli“ od voća i povrća. Studija je pokazala da je broj polifenola koji se nalaze u kokicama i do 300 miligrama po porciji.
S druge strane, kupovne gotove kokice, na primer, često sadrže trans masti kao i zasićene masti, a nalaze se često u kokicama koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici. Obe vrste masti su vrste koje biste trebalo ograničiti u ishrani.
BONUS VIDEO