Narodni običaji za Mali Božić: Evo šta danas treba da pojedete i uradite deci, za sreću i dobro zdravlje

Vesti 14.01.2024 11:00 0

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Novu godinu po julijanskom kalendaru ili Mali Božić. Danas je i slava Svetog Vasilija Velikog. Za ovaj dan vezuju se mnogi narodni običaji i sujeverja.

božić

Shutterstock

Pojedite kašiku meda

Veruje se da danas treba pojesti kašiku meda, što je povezano sa životom Svetog Vasilija. Bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve. U crkvenoj službi naziva se „pčelom crkve Hristove“, koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zato, na današnji dan treba pojesti kašiku meda, jer se veruje da će to zaštiti ljude od svađe i tuđih loših namera.

sneg

Shutterstock

 

Bacite sneg na decu

Običaj je u nekim krajevima Srbije da domaćica uzme sneg i baci ga na decu vičući: „Beži vruća, gonite studena!“ Veruje se da će se time zaštititi deca od temperature i groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se „očistila od vaši“.

Vatra na raskrsnicama

U seoskim sredinama se danas ponavljaju neki božićni običaji. Čuva se ugarak iz badnjaka, od Božića do Malog Božića, da bi se obezbedila plodnost i berićetnost u zajednici. U Vojvodini je običaj da se na raskrsnicama pale vatre, što uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja sunčeve svetlosti i toplote.

Mesi se vasilica

U većini porodica se vasilica mesi slično kao česnica. To je negde pogača kao hleb, u nekim krajevima se puni sirom, a u nekim preliva medom. Pravi se i kao slatka pita sa tankim korama i medom. Vasilica se pravi ujutro, a služi uz ručak. Seče se, ne lomi se kao česnica. Ima mesta u Srbiji u kojima se mese i krofne u koje se stavlja novčić, a ko ga pronađe, imaće sreće narednih 12 meseci.

 

 

Komentari (0)
Loading