Narodni običaji za Mali Božić: Evo šta danas treba da pojedete i uradite deci, za sreću i dobro zdravlje

Vesna Vukadinović Vesti 14.01.2024 11:00 0

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Novu godinu po julijanskom kalendaru ili Mali Božić. Danas je i slava Svetog Vasilija Velikog. Za ovaj dan vezuju se mnogi narodni običaji i sujeverja.

božić

Shutterstock

Pojedite kašiku meda

Veruje se da danas treba pojesti kašiku meda, što je povezano sa životom Svetog Vasilija. Bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve. U crkvenoj službi naziva se „pčelom crkve Hristove“, koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zato, na današnji dan treba pojesti kašiku meda, jer se veruje da će to zaštiti ljude od svađe i tuđih loših namera.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

sneg

Shutterstock

 

Bacite sneg na decu

Običaj je u nekim krajevima Srbije da domaćica uzme sneg i baci ga na decu vičući: „Beži vruća, gonite studena!“ Veruje se da će se time zaštititi deca od temperature i groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se „očistila od vaši“.

Vatra na raskrsnicama

U seoskim sredinama se danas ponavljaju neki božićni običaji. Čuva se ugarak iz badnjaka, od Božića do Malog Božića, da bi se obezbedila plodnost i berićetnost u zajednici. U Vojvodini je običaj da se na raskrsnicama pale vatre, što uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja sunčeve svetlosti i toplote.

Mesi se vasilica

U većini porodica se vasilica mesi slično kao česnica. To je negde pogača kao hleb, u nekim krajevima se puni sirom, a u nekim preliva medom. Pravi se i kao slatka pita sa tankim korama i medom. Vasilica se pravi ujutro, a služi uz ručak. Seče se, ne lomi se kao česnica. Ima mesta u Srbiji u kojima se mese i krofne u koje se stavlja novčić, a ko ga pronađe, imaće sreće narednih 12 meseci.

 

 

Komentari (0)
Loading