Ova mešavina za palačinke će se malo razlikovati od klasične koju obično pripremamo zbog upotrebe mlaćenice (mešavina mleka i limunovog soka) i praška za pecivo. Ove palačinke su nešto deblje, dok je iznutra prozračna i meka, pa po teksturi podsećaju na američke palačinke, piše Indeks.hr.
Sastojci:
- 160 g običnog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- ½ kašičice soli
- 1 veliko jaje
- 4 kašike rastopljenog putera
- 240 ml mleka
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- ulje
Priprema Napravite mlaćenicu. Stavite mleko u manju posudu, dodajte limunov sok, promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Pomešajte suve sastojke. U posudu srednje veličine prosijte brašno, šećer, prašak za pecivo i so i promešajte. Pomešajte vlažne sastojke. Dodajte jaje i ekstrakt vanile u mešavinu mleka i limuna i umutite pjenjačom. Dodajte puter i sve dobro promešajte.Kombinujte sastojke. Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i kratko promešajte da se svi sastojci sjedine. Pazite da smesu ne mešate previše kako bi gotove palačinke ostale meke i prozračne. Dobijena smeša za palačinke biće mnogo gušća od klasične. Zagrejte tiganj za palačinke sa malo ulja na srednjoj vatri. Palačinke treba da budu manje i deblje, a mera pola merice. Pecite svaku palačinku dok ne porumeni sa svake strane, jedan do dva minuta.
Bonus video: