Baš kao i kuvano vino, kuvana rakijaje tradicionalno zimsko piće, a verzija sa suvim voćem je aromatičnija i ukusnija.
U Srbiji, kuvana rakija predstavlja omiljeni zimski napitak i deo bogate tradicije. Ovo toplije i začinjeno piće često se priprema tokom hladnih meseci, donoseći toplinu i uživanje u zajedništvu. Uobičajeni recept uključuje rakiju, šećer, voće poput jabuka ili korena đumbira, kao i začine poput cimeta i karanfilića. Ovo piće često se poslužuje na različitim društvenim okupljanjima, proslavama i praznicima. Ovaj napitak nosi sa sobom osećaj tradicije i topline, simbolizujući udobnost i srdačnost u hladnim danima.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Kada kuvate rakiju, najbolji izbor je domaća rakija i to šljivovica, ali samo ako spremate tradicionalnu varijantu sa klinčićima ili karanfilićem., piše Lepota i Zdravlje. Ova aromantična i nežna kuvana rakija bolja je ako se sprema od voćnih rakija: kajsije, breskve, dunje.
Kako se sprema kuvana rakija sa suvim voćem?
Kuvana rakija se sprema brzo i lako, samo morate pripaziti da se alkohol ne zapali.
Sastojci:
- 1-2 kašike šećera ili meda
- 200 ml rakije
- 100 ml vode
- suvo voće, biber ili kora narandže
Priprema:
U manju metalnu šerpu stavite med ili šećer i počnete da topite na tihoj vatri. Ako pravite rakiju sa šećerom, onda šećer zagrevate dok se ne karamelizuje. Ako pravite sa medom, onda čekate da se med istopi.
U šerpicu lagano dodajete rakiju sve vreme mešajući, a potom i vodu. Da ne bi bila prejaka, rakija se uvek kuva u odnosu od najmanje 2:1 sa vodom.
Kada se rakija zagreje ubacite začin po volji: muškarci obično preferiraju kuvano vino, ali nežniji recept podrazumeva suvo voće (kajsije ) ili koru od naranže.
Kuvajte rakiju dok ne provri, a potom je brzo skinite sa vatre. Vratite i ponovite najmanje tri puta.
Poslužite toplo.
Bonus video:
Možda vas zanima…
