Kada peći u metalu, a kada u staklenoj posudi? Srtučnjak otkriva u čemu je najbolje spremati jelo

Slobodanka Ćorić Vesti 29.12.2023 12:25 0

Staklo nije naročito dobar izbor jer se sporo zagreva, a kada se zagreje, dugo zadržava temperaturu – to može rezultirati neravnomerno skuvanim delovima jela, pa dok je sredina kuvana, krajevi se mogu prekuvano, tamno i suvo

sudovi

Shutterstock

Ako planirate da kupite nove tepsije, verovatno ih birate prema materijalu koji je najpogodniji za pečenje vaših omiljenih jela. Metalne tepsije brže provode toplotu i omogućavaju ravnomernije pečenje hrane – što je važno za kolače, dok su staklene tepsije bolji izbor za tepsije ili lazanje.
 

Međutim, najbolji poslastičari su prilično jednoglasni i svi se oslanjaju na metal. Materijal je lagan, lak za čišćenje i održavanje, jeftin i omogućava ravnomernije pečenje hrane, piše BonAppetit. U novoj knjizi One Tin Baker Ed Kimber objašnjava da mu je od svih vrsta posuđa dovoljna samo jedna aluminijumska posuda za pečenje dimenzija 9x13 centimetara sa obodom visine najmanje dva centimetra.

Aluminijumska tepsija za njega je vrhunska tepsija.

"Relativno je jeftin, nije prekriven premazom koji sprečava lepljenje hrane, tako da ne morate da brinete da ćete ga oštetiti, a ako se dobro brinete o njemu, dugo će trajati. Aluminijum je odličan provodnik toplote, što znači da će hrana koju pečete ravnomerno potamniti, a uz to neće ni rđati“, napisao je on.

Stakleno posuđe za pečenje je teže i skuplje od aluminijuma

Staklo nije naročito dobar izbor jer se sporo zagreva, a kada se zagreje, dugo zadržava temperaturu – to može rezultirati neravnomerno skuvanim delovima jela, pa dok je sredina kuvana, krajevi se mogu prekuvano, tamno i suvo. Neki kuvari preporučuju smanjenje temperature za 25 stepeni, u odnosu na preporučenu u receptu, kako bi izbegli ovaj rezultat. Ali to nisu jedini razlozi zašto je metal bolji.

Josi Arefi je ispekla stotine kolača, a u svojoj knjizi Snacking Cakes objašnjava zašto je metal bolji izbor i za nju. "Moji kvadratni metalni tiganji imaju sjajne uglove od 90 stepeni. Naravno, to je samo estetsko pitanje, ali ja sam veoma srećna zbog toga", napisala je ona i dodala da su metalni tiganji praktično neuništivi, što je neophodno za njenu kuhinju.

Aluminijumske posude su odlične za kolače, šipke i pite, ali i za hleb i kifle. Metal se zagreva brže od stakla i omogućava da se testo brže diže, poboljšava hrskavu teksturu ili ubrzava tamnjenje krajeva.

„Sjajna stvar kod metala je to što se hrana ne lepi za njega i odlično provodi toplotu“, dodala je ona.

Staklene posude sačuvajte za lazanje i kompote. Lako se čiste nakon pečenja, glatke su, tako da se hrana prirodno ne lepi za njih, a zbog sporog oslobađanja toplote omogućiće da hrana dugo ostane topla na stolu. Osim toga, neće se bolje mrljati i menjati zbog kiselosti nekih namirnica. Ali za sve ostale pečene đakonije ima metala, piše 24sata.
 

Komentari (0)
Loading