Kuglof je dobar izbor za sve koji žele da se potrude sa poslasticama, a ne vole ili nemaju iskustva sa krem kolačima. Priprema je brza i jednostavna, a u celoj priči jedino je ključno da sačekate da se dobro ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa i isečete. Zbog jabuka će biti ekstra sočan, a ukus će na viši nivo podići preliv šećera, putera i žestokog pića po izboru.
Koristite kalup za kuglof prečnika 22 ili 23 cm da kuglof bude visok i fotogeničan. Može da stoji na sobnoj temperaturi do 2 dana, prekriven masnim papirom, i biće dovoljan za 12 izdašnih porcija, piše Miss7.
Kuglof sa jabukama
Sastojci:
- 225 g putera
- 250 g jabuka
- 300 g šećera + 200 g šećera
- 4 jaja
- 330 g običnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli 120 ml mleka
- 250 ml burbona, konjaka ili rakije
Postupak: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za kuglof podmazati i posuti sa malo brašna. Ogulite jabuke, isecite ih i izmiksajte u pire. 170 g putera umešati sa 300 g šećera u penastu smesu, pa dodati jedno po jedno jaje. Dodajte pire od jabuke i kratko promešajte da se sastojci sjedine. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Naizmenično dodajte mešavinu brašna i mleko u smešu. Smesu sipajte u pripremljen kalup i pecite oko 45 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupu sat vremena, a zatim okrenite kuglof na rešetku. Za to vreme pomešajte odabrano žestoko piće sa preostalim puterom i šećerom. Kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Sačekajte da se sirup ohladi, pa ga prelijte preko kuglofa. Ostavite kuglof da odstoji najmanje sat vremena pre nego što počnete da ga sečete.
Bonus video: