Pečeni beli luk, pored posebnog ukusa koji je nemoguće postići bilo kojim drugim načinom pripreme, ima meku teksturu, primamljiv miris i posebnu boju koja odlično ide uz ovaj jednostavan recept. Ali činjenica je da će vam trebati oko sat vremena da ga pripremite i preporučljivo je da ga pripremite unapred.
Ovako pripremljen, beli luk možete koristiti na mnogo načina, a ovo je samo jedan od njih. Od nje možete pripremiti i sos, pomešan sa majonezom ili običan namaz za hleb, a neki pravi ljubitelji će ga pojesti samog.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

unsplash.com
Takođe, ako ga sitno iseckate, pomešate sa malo putera, peršuna i parmezana i dobijenu smesu namažite na baget i tostirate, dobićete odličnu prepečenu užinu, piše Miss7.
Testenina sa pečenim belim lukom
Sastojci:
- 2 glavice belog luka
- 6 kašika maslinovog ulja
- 500 g testenine
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 15 g svežeg peršuna
- 25 g parmezana
- 1/4 kašičice ljute paprike
Postupak: Zagrejati rernu na 200 stepeni. Odrežite vrh sa obe glavice belog luka. Svaku stavite na aluminijumsku foliju i prelijte kašikom maslinovog ulja. Umotajte beli luk u foliju tako da isečena strana bude okrenuta nagore. Stavite beli luk na lim za pečenje i pecite sat vremena. Kada je beli luk skuvan, izvadite ga i jednu glavicu iseckajte na grubo nožem. Neka druga ostane cela. U veliki tiganj na srednjoj vatri dodajte preostale četiri kašike maslinovog ulja, seckani beli luk, čili papričice, so i biber. Pecite dva do tri minuta. Dodajte kuvanu testeninu i još jednu glavicu belog luka. Dobro ocedite. Kuvajte još pet minuta. Ugasite vatru, dodajte peršun i parmezan. Dobro promešati. Poslužite odmah.
Bonus Najžena:
Možda vas zanima…
