Pečeni beli luk, pored posebnog ukusa koji je nemoguće postići bilo kojim drugim načinom pripreme, ima meku teksturu, primamljiv miris i posebnu boju koja odlično ide uz ovaj jednostavan recept. Ali činjenica je da će vam trebati oko sat vremena da ga pripremite i preporučljivo je da ga pripremite unapred.
Ovako pripremljen, beli luk možete koristiti na mnogo načina, a ovo je samo jedan od njih. Od nje možete pripremiti i sos, pomešan sa majonezom ili običan namaz za hleb, a neki pravi ljubitelji će ga pojesti samog.
Takođe, ako ga sitno iseckate, pomešate sa malo putera, peršuna i parmezana i dobijenu smesu namažite na baget i tostirate, dobićete odličnu prepečenu užinu, piše Miss7.
Testenina sa pečenim belim lukom
Sastojci:
- 2 glavice belog luka
- 6 kašika maslinovog ulja
- 500 g testenine
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 15 g svežeg peršuna
- 25 g parmezana
- 1/4 kašičice ljute paprike
Postupak: Zagrejati rernu na 200 stepeni. Odrežite vrh sa obe glavice belog luka. Svaku stavite na aluminijumsku foliju i prelijte kašikom maslinovog ulja. Umotajte beli luk u foliju tako da isečena strana bude okrenuta nagore. Stavite beli luk na lim za pečenje i pecite sat vremena. Kada je beli luk skuvan, izvadite ga i jednu glavicu iseckajte na grubo nožem. Neka druga ostane cela. U veliki tiganj na srednjoj vatri dodajte preostale četiri kašike maslinovog ulja, seckani beli luk, čili papričice, so i biber. Pecite dva do tri minuta. Dodajte kuvanu testeninu i još jednu glavicu belog luka. Dobro ocedite. Kuvajte još pet minuta. Ugasite vatru, dodajte peršun i parmezan. Dobro promešati. Poslužite odmah.
Bonus Najžena: