Napravite najbolji PESTO SOS: Sprema se po ORIGINALNOJ recepturi od svežih sastojaka

Marija Gavrilović Vesti 14.10.2022 14:10 0

Recept za originalni pesto sos.

pesto sos

Shutterstock

Sastojci:

  • bosiljak
  • parmezan - najbolje Parmigiano-Reggiano i Pecorino Sardo
  • maslinovo ulje
  • beli luk
  • so
  • evropski pinjoli
  • rendana limunova kora

 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Priprema

Prvo malo propržite pinjole za dodatni ukus i šmek. Stavite pinjole u zagrejan tiganj i tostirajte ih sa svih strana. Nije mi bilo potrebno dodatno ulje, jer su pinjoli sami po sebi uljani.

Sve sireve koji su bili potrebni za pesto sos kupite u komadu pa izrendajte. Isto tako je bolje biber samleti pre upotrebe nego koristiti već samleven, tako važi i za ove sireve, piše Savoury Trips.

Beli luk umiksujte sa malo maslinovog ulja.

Limun dobro oprati i držati u vodi barem 30 minuta. Kada izrendate koru, iscedite sam limun jer će svakako trebati za pesto sos. I na kraju dosta maslinovog ulja i malo soli.

Kada pripremite sve ovo… sve osim ulja možete da stavite u blender i blendirate. Maslinovo ulje dodajte postepeno dok ne dobijete potrebnu gustinu.

Saveti

Umesto Pecorino Sardo koji imaj jak ukus, možete staviti bilo koji drugi parmezan.

Pinjole koji su dosta skupi, a za ovaj recept vam ih baš treba, možete zameniti bademima, orasima i pistaćima, pa čak i sušenim paradajzom. Opcija sa pistaćima je super.

Bosiljak možete zameniti spanaćem, korijanderom (ali će imati snažan ukus) ili peršunom. Možete i nanom, ali sve to onda nije original pesto sos.

Možete da napravite i kremastu varijantu tako što dodate malo maskarpone sira ili krem sira ili švapskog sira i napravite ga sa špagetama.

U tiganju zagrejete malo pavlake za kuvanje ubacite u nju kašičicu-dve pesto sosa i dobro promešate. Dobijenim sosom prelijete pastu po svom izboru, a može i neko meso.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)