Skupo će da nas košta: Majstor otkrio 8 stvari koje nikako ne smeju da završe u odvod od sudopere

Slobodanka Ćorić Vesti 11.12.2023 14:57 0

Imajte na umu da nijedan odvod nije imun na masnoće, soc od kafe, ostatke hrane...

Skupo će da nas košta: Majstor otkrio 8 stvari koje nikako ne smeju da završe u odvod od sudopere

pixabay

Sudopera je sanitarija u kuhinji koju koristimo svakoga dana, i to mnogo puta. Isto tako, kuhinja je srce svakog doma i tu se uvek okupljaju ukućani, stalno se nešto dešava, priprema se hrana, obeduje se... Zbog toga pri kupovini sudopere pažljivo biramo koji model će se najlepše uklopiti u već postojeći enterijer, ali ono što je od presudne važnosti, to je da sudopera bude funkcionalna. 

Imajte na umu da nijedan odvod nije imun na masnoće, soc od kafe, ostatke hrane...

Ako se ovako ponašate kroz duži vremenski period, tada prvo što možete da primetite, to je da voda sporije otiče, i duže se zadržava. Nakon toga, primetićete da sudove perete sporije nego što ste to navikli, a svi znamo da živimo brzim tempom i da je bitno da svaki posao u kući obavljamo efikasno i brzo.

Ne izlaze na teren bez 6.000 dinara

Ako klijent, nakon izračunate cene, ipak shvati da mu se popravka ne isplati - majstor zadržava pravo da mu svakako naplati dolazak i procenu. Ono što naše iskustvo govori jeste da ne izlaze na teren bez 6.000 dinara.

"To je cena dolaska i ako je začepljenje malo, da ne zahteva otpušavanje vertikale", kaže jedan majstor.

Ako ne želite da ugrozite životnu sredinu, ne dozvolite da sve ovo završi u kanalizacijskom odvodu vaše sudopere:

Talog od kafe

Povećava rizik od zapušavanja odvoda, ali i septičkih jama. Talog od kafe je odličan kompost, pa predlažemo da ga prosipate u baštu, a ne u slivnike.

Mast, ulje 

Vremenom će da zapuši cevi, teško ćete je ukloniti iz sudopre, a jedna kap masnoće može da zagadi do 5 litara čiste vode.

Brašno

Kada izmešate brašno i vodu, dobijete lepak koji će da se zalepi za odvode i nema šanse da ih otpušite posle ovog.

Ljuske od jaja

Ljuska od jaja su tvrde i teško se razgrađuju. Mogu da naprave rešetke u cevima na kojima će se zadržavati ostala hrana, pa dolazi do zapušavanja odvoda.

Etikete na voću

Dok perete jabuke, desi se da etiketa padne u dovod. To izbegavajte, jer su te etikete pravljene tako da se skoro ne razgrađuju uopšte.

Hrana koja "pije vodu"

Testenina i pirinač će duplo porasti, ako se "napije" vode. Stoga će postati lepljive i zatvoriće odvode.

Proizvode od papira

Toalet papir je napravljen da se razgradi u vodi, ali ostali proizvodi ne smeju da se bacaju u odvode jer se ne razgrađuju.

Lekovi

Lekovi se smatraju medicinskim otpadom i razgrađuju se u vodi jer je zagađuju. Stoga ih nikad ne bacajte u odvod.

Kako očistiti odvode i sprečiti širenje smrada

Svako veče, kada operete suđe, uzmite malo deterdženta za sudove na sunđer i operite celu sudopreu. Pustite da čista voda teče kroz slivnik.

Pospite malo sode bikarbone oko slivnika i u slivnik, zatim prelijte sa 100 ml belog, alkoholnog sirćeta i ostavite 5 minuta da sirće "odradi" proces sa sodom bikarbonom. Zatim pustite vrelu vodu da prođe kroz slivnik.

Komentari (0)
Loading