Mislite i na nas: Praznična dekoracija unosi veliku radost u naš dom, ali može predstavljati opasnost za ljubimce - obratite pažnju!

Vesti 06.12.2023 22:04 0

Da bi narednih praznika zaboravili na strah od povreda, trovanja i drugih nevolja, pored navedenih mera prevencije, obezbedite psu miran kutak u stanu...

macka

Shutterstock

Mnogim vlasnicima će verovatno biti teško da saznaju o štetnosti uobičajenih ukrasa koji bukvalno mogu da osude pse.

Najvažnije je da budemo svesni rizika kojima izlažemo pse. Ne radi se samo o sitnim detaljima na jelkama ili aranžmanima koje postavljamo na stolove, police i u druge delove stana. Čak i zdravo drvo četinara krije mnoge opasne detalje.

psi

Shutterstock

 

Stoga su veterinari sastavili listu najčešće korišćenih ukrasa koji mogu imati posledice po naše četvoronožne prijatelje.

Jelka

Zimzeleno drvo je jedan od simbola novogodišnjih i božićnih praznika. Jelka od veštačkih materijala je dobar izbor ako ste pobornik ovakvog ukrašavanja, ali mnogi vole pravo, živo drvo u domu, ali moraju biti svesni rizika kojima izlažu svog ljubimca.

jelka

Shutterstock

 

Iako većina živih zimzelenih stabala kao što su jele, borovi i smrče nisu toksični za pse, njihove iglice koje padaju mogu predstavljati veliki problem vašem psu. Mogu se zaglaviti u šapama, iritirati usta i izazvati stomačne probleme, ako ih pas proguta u većim količinama. Stoga, ako imate psa, odlučite se za njegovo dobro i nabavite veštačko drvo.

Lažni sneg

Neko voli da kiti jelku veštačkim snegom ili da njime posipa određene delove doma. Međutim, veštački sneg može da sadrži neke sastojke koji su toksični za kućne ljubimce.

sneg

Shutterstock

 

Da biste sprečili glavobolju od mogućeg trovanja veštačkim snegom koji lako može da završi u ustima i stomaku psa, izbegavajte ovaj ukras, uključujući i lažne jelke posute ovim prahom.

Jestivi ukrasi

Dok mališani vole da vide čokoladne ukrase kako vise sa grana jelke, ni u kom slučaju ih ne treba stavljati ako imate psa.

ukrasi

Shutterstock

 

Ako baš želite da imate jestive ukrase na drvetu, nabavite one koji neće štetiti psu (medenjake sa rogačem, kolačiće od smese koju psi mogu da jedu itd.), ili postavite „zabranjene“ ukrase visoko na drvo, ali samo ako ste sigurni da pas neće pokušati da ih dosegne.

Prirodna dekoracija

Neke ukrasne praznične biljke imaju različite nivoe toksičnosti, ali ako ih pas ugrize, u najboljem slučaju bezopasno, u novogodišnjoj noći ćete lečiti svog ljubimca od dijareje.

ukrasi

Shutterstock

 

Budite oprezni kada birate praznične biljke – božićna zvezda, božikovina, imela i bršljan mogu da izazovu stomačne tegobe koje će vam zadati mnoge glavobolje.

Staklene kugle

Fine staklene kuglice su najlepši ukras svake jelke, ali i najgora noćna mora ako se polome i ne stignete na vreme da pokupite krhotine.

Ako pas proguta komadiće razbijenih staklenih kuglica, to može biti i bolno i opasno: osim opasnosti od posekotina na šapama ili u ustima, moguć je i gori scenario, u vidu rana na grlu i unutrašnjih povreda.

macka

Shutterstock

 

Da bi narednih praznika zaboravili na strah od povreda, trovanja i drugih nevolja, pored navedenih mera prevencije, obezbedite psu miran kutak u stanu ako pozovete prijatelje na večeru.

Prošetajte psa na vreme, ugađajte mu u svemu i ne dozvolite da ga bilo šta povredi ako mora da ostane sam neko vreme, piše Telegraf.rs. 

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading