Postoji caka za dinstanje luka: Samo tako ćete sačuvati sve hranljive sastojke

Slobodanka Ćorić Vesti 05.12.2023 18:02 0

Najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku

dinstanje

Printscreen/Youtube

Beli i crni luk spadaju u najzdravije namirnice koje obiluju sastojcima koji su zaslužni za normalno i dobro funkcionisanje organizma. Takođe, poseduje i brojne zdravstvene prednosti kao što su jačanje imuniteta, normalan rad srca, lečenje respiratornih infekcija i mnoge druge.

Ali da li ste znali kako se ispravno priprema?

Naime, nutricionista po imenu Mumal Asif otkrio je genijalan trik za njegovo spremanje. On je rekao da samo dva minuta prženja luka uništava brojne zdravstvene prednosti.

A najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegova lekovita dejstva, piše 24sedam.

„Savetujem da sačekate 10 minuta nakon što iseckate luk. Za to vreme stvoriće se maksimlana količina alicina koja će da ostane gotovo netaknuta prilikom prženja“, objasnio je ovaj nutricionista.

Dakle, bilo da se radi o belom ili crnom luku, prvo ga isecakajte, pa sačekajte par minuta da pusti svoj sok, pa tek onda termički obrađujte.

A osim alicina, luk sadrži i brojne vitamine i minerale koji su neophodni organizmu, kao što su cink, fosfor, magnezijum, folat, tiamin i vitamini C i K.

 

 

 

Komentari (0)
Loading