Stručnjaci savetuju: Ovo je idealna temperatura u stanu tokom zimskog perioda, iznenadićete se kada pročitate cifru

Vesti 03.12.2023 13:45 0

Neko ne sedi u stanu bez temperature od 25 stepeni, dok oni štedljiviji greju slabije, a obuku džemper da im nije hladno. A kolika je najbolja temperatura prema stručnjacima?

temperatura

Shutterstock

Od vaših navika najviše zavisi kolika je idealna temperatura za vaš dom, ali treba voditi računa o pametnoj upotrebi struje. Zato britansko Ministarstvo energetike u zimskim mesecima preporučuje postavljanje termostata na temperaturu između 20 i 21 stepen, a još niže kada spavate ili niste kod kuće, piše „Real Simple“.

Dnevna soba

Temperaturu dnevnog boravka najbolje je držati između 19 i 22 stepena, jer tu se provodi najviše vremena, tu dolaze goste. Stručnjaci kažu da je potrebno redovno provetravati dnevni boravak.

temperatura

Shutterstock

 

Spavaća soba

Ona treba da bude najhladnija, a idealna temperatura je između 16 i 18 stepeni. Razlog za tako nisku temperaturu je kvalitet sna. Previsoka temperatura u spavaćoj sobi loše utiče na san, povećava nemir i produžava vreme potrebno da zaspite. Nije preporučljivo spavati ni u previše hladnoj sobi, jer možete da nazebete.

Kuhinja

Zagrejte je na 20 stepeni, jer kuvanje dodatno zagreva prostor. Ipak, temperatura ne treba da bude ispod 20 stepeni, jer se tada stvara kondnezacija i vlaga, što uzrokuje stvaranje buđi.

Kupatilo

Temperatura u njemu treba da bude 21 stepen, jer je prijatna za boravak, a neće se stvarati vlaga na zidovima kupatila. Kada podignete temperaturu tokom kupanja, izluftirajte kupatilo.

Komentari (0)
Loading