Ne bacajte pepeo posle loženja: Evo kako da pomoću njega oterate miševe i bube, a možete i kuću da očistite

Vesti 28.11.2023 11:40 0

Kada ložite šporet na drva ili kamin, ostaje pepeo koji treba da se izbaci. Ne morate da ga bacate u đubre, jer možete da ga upotrebite na više korisnih načina u domaćinstvu i bašti.

pepeo

Shutterstock

Kao đubrivo u bašti

Poljoprivrednici znaju koliko pepeo drveta može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk, ali i ruže. Pre nego što posejete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

Za čišćenje

Kada pepeo pomešate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procedite, dobili ste ceđ. Pomoću nje možete da čistite podova, predmete od srebra, rđu. Malo gušća mešavina pepela i vode u vidu paste može da skine fleke sa nameštaja.

Upija mirise

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a deluje slično kao sirće. Samo treba da ga stavite u činijicu i ostavite da malo odstoji, upiće neprijatne mirise.

Za mrave

Mravi ne podnose pepeo, pa pospite mravinjak njime i oni će otići. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike. Pojedine štetočine u bašti, poput puževa i drugih insekata takođe otići ako pospete pepeo pored biljaka.

Bonus video:

@najzena.rs Glumica je zračila samopouzdanjem dok je pokazivala svoje zategnuto telo u bikiniju. #najzena #žena #evalongoria #bikini #bikinimodel ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading