Evo zašto vam se hrana kvari: Naučnici su otkrili optimalnu temperaturu frižidera, proverite na koju su podešeni vaši

Vesti 27.10.2023 09:32 0

Nedavno istraživanje je pokazalo da skoro 20 posto domaćinstava drži frižidere na pogrešnoj temperaturi.

Frižider

Shutterstock

Prema istraživačima sa Univerziteta RMIT u Australiji većina domaćinstava krivi svoje vlastito ponašanje, kao što je pogrešno čitanje roka upotrebe, umesto da pomisle da bi njihov frižider mogao biti krivac”, rekao je vodeći autor studije, objavljujući novi izveštaj .

Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17 posto ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim od toga.

"Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba uslova dovode do kvarenja hrane", navodi.

Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču često moraju bacati hranu jer se pokvari.

Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 domova.

Istraživači su primijetili nedosledne temperature u frižiderima. Neke police su bile visoke i do 10 stepni, dok su druge pale čak i do -1 stepen.

Međutim, domaćinstva sa decom često su iskusila promenljive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svesna da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u frižideru viša od standardne.

Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stepeni do -20 stepeni.

Zabuna u temperaturama se takođe može pripisati raznim izvorima koji dele nedosledne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.

"Mnoga domaćinstva koja smo intervjuisali su dala prosečne informacije o tome koliko dugo hrana može da se čuva u frižideru. Mnogo ostataka i nekuvanog mesa je odbačeno samo u slučaju da nije bezbedno za konzumiranje", naveli su.

 

Komentari (0)
Loading