Ako volite Tejlor Svift, ili poslastice iz rerne, ili i jedno i drugo, onda imamo savršen spoj za vas. Za vas smo pripremili neodoljive keksiće po receptu očaravajće pevačice i kantautorke, gospođice Svift.
Recept se pojavio na mrežama davne 2014. godine i od tada postao pravi hit među fanovima. U poslednjih mesec dana je ponovo postao viralan uoči početka jeseni i privremeno hladnijih temperatura. Lepa pevačica je svojevremeno objavila sliku recepta napisanog svojeručnim rukopisom:
Kao dugogodišnji fan muzike Tejlor Svift, keksića i jesenje ušuškanosti, odlučila sam da probam njen recept za keksiće sa crnim čajem. Prikupila sam sastojke i prionula na posao.
Pomešala sam puter, šećer, ekstrakt vanile, jaje, brašno, sodu bikarbonu, ulje, malo soli i kesicu crnog čaja. Potom sam smesu stavila u frižider i čekala sat vremena kako bi se stegla. Kada je došlo vreme, smesu sam izvadila iz frižidera i stavila na pleh. Keksiće sam pekla oko 15-ak minuta na 177 stepeni. Nakon što su se ispekli, izvadila sam ih iz rerne i sačekala da se ohlade, a onda ih prelila glazurom od cimeta.
Ceo recept pronađite ispod:
Sastojci:
Za keksiće
2 čaše brašna
1/2 čaše putera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše šećera
1/2 čaše šećera u prahu (i još malo za posipanje po vrhu)
2 kašičice ekstrakta od vanile
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 soli
1 jaje
1 kesica crnog čaja
Za glazuru:
1 šolja šećera u prahu
1 kašičica muškatnog oraščića
1/4 kašičice cimeta
Postupak: Zagrejte rernu na 177 stepeni i podmažite pleh. Mikserom umutite puter i dodajte ulje. U smesu dodajte šećer, šećer u prahu, jaje i ekstrakt od vanile i u to pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i čaj. Stavite sat vremena u frižider da se stegne. Poređajte ih na pleh, blago izravnajte kašikom ili prstima i pospite sa malo šećera. Pecite u rerni između 9 i 15 minuta na 177 stepeni. Izvadite ih iz rerne, sačekajte da se prohlade, pa ih onda prelijte glazurom. Uživajte!
Ako mene pitate, moram reći da ovi keksići uopšte nisu toliko loši, iako su malo preslatki. Meni je bio prvi put da ih pravim i snašla sam se vrlo brzo. Nije mi bilo teško da ispratim recept. Samo bih istakla da se keksići peku duže od 9 minuta, što sam shvatila kada sam ih nakon 9 minuta izvadila iz rerne i videla koliko su meki i koliko se mrve. Čak ni nakon 11-13 minuta nisu bili mnogo bolji, te sam ih vratila u rernu na još par minuta. Rekla bih da su se na kraju pekli oko 15-20 minuta. Nisam sigurna da li je problem nastao zbog prevelike količine putera ili neodgovarajuće temperature pečenja, ali sve je na kraju ispalo kako treba .
Takođe sam odlučila da keksiće ne pospem šećerom, i sad shvatam da je to bila pametna odluka jer su zaista dovoljno slatki, i izbacila sam muškatni oraščić jer nisam uspela da ga pronađem u prodavnici. Umesto njega sam povećala količinu cimeta i glazura je ispala fenomenalno.
Sutradan sam keksiće ponela na posao i podelila ih sa svojim koleginicama, koje su bile oduševljene i odmah zatražile recept. S obzirom da su keksići prilično veliki, one su odlučile da nekoliko keksića prepolove i podele među sobom.
Svima toplo preporučujem ove keksiće jer na najslađi način upotpunjuju ušuškanu jesenju atmosferu. Odlično se slažu uz šolju mleka, čaja ili kafe. Napravite ih, uzmite ćebence i uživajte uz Tejlorin najnoviji film ,,The Eras Tour", ili svoj omiljeni jesenji film.
Bonus video: