Ako volite Tejlor Svift, ili poslastice iz rerne, ili i jedno i drugo, onda imamo savršen spoj za vas. Za vas smo pripremili neodoljive keksiće po receptu očaravajće pevačice i kantautorke, gospođice Svift.
Recept se pojavio na mrežama davne 2014. godine i od tada postao pravi hit među fanovima. U poslednjih mesec dana je ponovo postao viralan uoči početka jeseni i privremeno hladnijih temperatura. Lepa pevačica je svojevremeno objavila sliku recepta napisanog svojeručnim rukopisom:
Kao dugogodišnji fan muzike Tejlor Svift, keksića i jesenje ušuškanosti, odlučila sam da probam njen recept za keksiće sa crnim čajem. Prikupila sam sastojke i prionula na posao.
![Privatna arhiva/Ana Klikovac Keksići](/data/images/2023-10-24/65501_img-20231023-wa0028_orig.jpeg)
Privatna arhiva/Ana Klikovac
![Privatna arhiva/Ana Klikovac Glazura](/data/images/2023-10-24/65503_img-20231023-wa0030_orig.jpeg)
Privatna arhiva/Ana Klikovac
![Privatna arhiva/Ana Klikovac Keksići preliveni glazurom](/data/images/2023-10-24/65500_img-20231023-wa0032_orig.jpeg)
Privatna arhiva/Ana Klikovac
![Privatna arhiva/Ana Klikovac Uživanje u keksiću uz šolju mleka](/data/images/2023-10-24/65502_20231023-211927_orig.jpg)
Privatna arhiva/Ana Klikovac
Pomešala sam puter, šećer, ekstrakt vanile, jaje, brašno, sodu bikarbonu, ulje, malo soli i kesicu crnog čaja. Potom sam smesu stavila u frižider i čekala sat vremena kako bi se stegla. Kada je došlo vreme, smesu sam izvadila iz frižidera i stavila na pleh. Keksiće sam pekla oko 15-ak minuta na 177 stepeni. Nakon što su se ispekli, izvadila sam ih iz rerne i sačekala da se ohlade, a onda ih prelila glazurom od cimeta.
Ceo recept pronađite ispod:
Sastojci:
Za keksiće
2 čaše brašna
1/2 čaše putera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše šećera
1/2 čaše šećera u prahu (i još malo za posipanje po vrhu)
2 kašičice ekstrakta od vanile
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 soli
1 jaje
1 kesica crnog čaja
Za glazuru:
1 šolja šećera u prahu
1 kašičica muškatnog oraščića
1/4 kašičice cimeta
Postupak: Zagrejte rernu na 177 stepeni i podmažite pleh. Mikserom umutite puter i dodajte ulje. U smesu dodajte šećer, šećer u prahu, jaje i ekstrakt od vanile i u to pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i čaj. Stavite sat vremena u frižider da se stegne. Poređajte ih na pleh, blago izravnajte kašikom ili prstima i pospite sa malo šećera. Pecite u rerni između 9 i 15 minuta na 177 stepeni. Izvadite ih iz rerne, sačekajte da se prohlade, pa ih onda prelijte glazurom. Uživajte!
VALERIE MACON / AFP / Profimedia
Ako mene pitate, moram reći da ovi keksići uopšte nisu toliko loši, iako su malo preslatki. Meni je bio prvi put da ih pravim i snašla sam se vrlo brzo. Nije mi bilo teško da ispratim recept. Samo bih istakla da se keksići peku duže od 9 minuta, što sam shvatila kada sam ih nakon 9 minuta izvadila iz rerne i videla koliko su meki i koliko se mrve. Čak ni nakon 11-13 minuta nisu bili mnogo bolji, te sam ih vratila u rernu na još par minuta. Rekla bih da su se na kraju pekli oko 15-20 minuta. Nisam sigurna da li je problem nastao zbog prevelike količine putera ili neodgovarajuće temperature pečenja, ali sve je na kraju ispalo kako treba .
Takođe sam odlučila da keksiće ne pospem šećerom, i sad shvatam da je to bila pametna odluka jer su zaista dovoljno slatki, i izbacila sam muškatni oraščić jer nisam uspela da ga pronađem u prodavnici. Umesto njega sam povećala količinu cimeta i glazura je ispala fenomenalno.
![cimet](/data/images/2023-10-19/65062_profimedia-0813310244_iff.jpg?t=1698143351?t=1698143361372)
Lubo Ivanko / Panthermedia / Profimedia
Sutradan sam keksiće ponela na posao i podelila ih sa svojim koleginicama, koje su bile oduševljene i odmah zatražile recept. S obzirom da su keksići prilično veliki, one su odlučile da nekoliko keksića prepolove i podele među sobom.
Svima toplo preporučujem ove keksiće jer na najslađi način upotpunjuju ušuškanu jesenju atmosferu. Odlično se slažu uz šolju mleka, čaja ili kafe. Napravite ih, uzmite ćebence i uživajte uz Tejlorin najnoviji film ,,The Eras Tour", ili svoj omiljeni jesenji film.
Bonus video:
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)