Kvare raspoloženje i unose nervozu: Ekspert otkriva kojih pet boja ne treba da preovladavaju u kući

Olja Jelić Vesti 16.09.2023 22:20 0

Siva, maslinasto zelena, ali i drečave boje su samo neke od onih koje bi trebalo da izbegavate kada je uređenje enterijera u pitanju.

Siva boja zidova

Shutterstock

Siva, maslinasto zelena, ali i drečave boje su samo neke od onih koje bi trebalo da izbegavate kada je uređenje enterijera u pitanju.

Nije neobično da okruženje u kojem se nalazite utiče na vaše raspoloženje. Samim tim, ukoliko dosta vremena provodite u kući, odnosno stanu, vaš enterijer, a naročito boje koje se nalaze u njemu, mogu uticati na to kako se osećate. 

Taš Bredli, psiholog za boje i dizajn enterijera, objasnila je da svako ima nešto što se zove lična asocijacija boja, kada boje izazivaju određenu emociju.

- Kada tražite boje koje će učiniti da se dnevna soba oseća "nesrećno", mislim da je veoma važno razmisliti o tome da li postoje boje koje kod vas izazivaju negativnu emociju. Da li vas neke boje podsećaju na loše sećanje ili misao? To su boje koje treba potpuno izbegavati, sve boje koje izazivaju negativan fiziološki odgovor, nikada ne unosite u svoj dom - ističe ona.

Evo kojih pet boja je izdvojila Taš, a koje izazivaju negativno raspoloženje kod ljudi:

Siva

Prema rečima dizajnera siva nije najsrećnija boja jer deluje tmurno i "guši" prostor. To je takođe nijansa na koju veoma utiče svetlost, tako da može da ima različite efekte na vaše raspoloženje u zavisnosti od aspekta sobe. Zato ukoliko želite da vam soba izgelda svetlije i sveže, izbegavajte sivu boju.

Siva boja zidova

Shutterstock

 

Drečave boje

Uprkos tome što su jarke i drečave, nijanse poput žute ili ciklama boje, mogu da imaju negativan efekat na opšte raspoloženje. Sobe u kojima dominira jedna visoko zasićena boja izgledaju neverovatno na slikama, ali zapravo život u prostoru koji je prekriven ovim svetlim nijansama učiniće da se osećate anksiozno i iritirajuće, napominju stručnjaci.

Braon

Ukoliko ispravno kombinujete zemljane tonove i braon nijanse, prostor može da izgleda savršeno i udobno. Međutim, pogrešna upotreba braon boje može da izazove tmušan i sumoran efekat.

- Ključ dizajniranja smeđom bojom jeste u pravom osvetljenju. Smeđa bi najbolje funkcionisala u manjim prostorijama sa malo svetla. I pobrinite se da tu tamnu braon nijansu razbijete nekim kontrastom, neka svetlija neutralna ili zelena i žuta izgledaće divno nasuprot nje - savetuje dizajner enterijera Artem Kropovinski.

Maslinasto zelena

Slično kao i sa braon bojom, maslinasto zelena boja može da stvore loše rasploženje. Maslinasto zelena najbolje funkcioniše u svetlim, prirodnim svetlom ispunjenim prostorijama, a potrebno je da dodate mnogo svetlijih nijansi da biste ovoj boji dali pravi efekat.

Siva boja zidova

Shutterstock

 

Crna

Za većinu ljudi pomisao na crnu boju stvara negativnost. Nikako ne farbajte sve zidove u prostoriji sa crnom bojom. Bolje se odlučite za jedan zid i to ne u potpuno crnoj nijansi, već odaberite njene mekše podtonove.

 

Komentari (0)
Loading