Zaboravite na skupe šampone: Soda bikarbona je od koristiti za sprečavanje opadanja kose, za brži rast i uklanjanje peruti

Slobodanka Ćorić Vesti 11.08.2023 20:26 0

Koliko puta ste bacali pare na skupe preparate za kosu na čijim etiketama se navodi da čine čuda? Od ubrzanog rasta do prestanka opadanja i nestanka peruti

kosa

Printscreen/Instagram

Soda bikarbona je deo svakog domaćinstva, jer je izuzetno korisna. Prirodno je antibakterijska i balansira pH nivo kože. Prilično je jeftina, svuda je dostupna, a osim za uklanjanje kamenca sa kućnih aparata i sl, ima i lekovita svojstva. Soda bikarbonu možete koristiti kao proizvod za ulepšavanje, ili kao lek za brojne poremećaje u organizmu i na koži.

Ali, da li se može koristiti i za kosu ? I, ako može, koji problemi se rešavaju kad se koristi soda bikarbona za kosu ?

Koliko puta ste bacali pare na skupe preparate za kosu na čijim etiketama se navodi da čine čuda? Od ubrzanog rasta do prestanka opadanja i nestanka peruti? Zaboravite na skupe šampone jer se rešenje nalazi ni manje ni više nego u vašoj kuhinji. Jedini šampon koji vam treba i koji otklanja sve probleme je soda bikarbona. U narednim redovima ćemo vam ukratko objasniti kako sodu bikarbonu možete koristiti za negu svoje kose.

Soda bikarbona ima pH nivo veći od 7, što znači da je prirodno alkalna. Zato se može koristiti za kosu kao tretman za mnoge probleme – perut, opadanje, i slično. Ali, soda bikarbona nije pogodna za sve tipove kose. Osobe koje već imaju kosu sa pH nivoom većim od 7 ne bi trebalo da je koriste, jer će je u tom slučaju, samo izlomiti i umrsiti.

Soda bikarbona za rast kose

Soda bikarbona je zaista dragocen preprarat koji pomaže da kosa brže poraste.

Prve rezultate ćete primetiti samo nakon nekoliko tretmana, a ono što vam je pre svega potrebno je prirodni šampon od sode bikarbone koji se pravi na sledeći način:

Uzmite pola šolje sode bikarbone i šolju i po vode. Sastojke sipajte u bocu sa raspršivačem, promućkajte i zatim naprskajte kosu od temena do vrhova kose. Nakon što ste je pokvasili, masirajte teme glave pet minuta a nakon toga isperite kosu toplom vodom.

Sledeće što treba da uradite je da pomešate dve šoljice vode sa jednom šoljom jabukovog sirćeta. Ukoliko ne želite da vam kosa miriše na sirće, dodajte i nekoliko kapi nekog eteričnog ulja. Nakon što ste pomešali sastojke, isperite kosu ovom tečnošću a zatim je ponovo isperite hladnom vodom koja će uticati na cirkulaciju kože glave i na mekoću i hidriranost kose.

Kako biste što pre postigli prve rezultate, poželjno je da kosu na ovakav način perete dva puta nedeljno. Uz redovno skraćivanje krajeva kose rezultati će biti brži nego što ste i mislili, brzo ćete primetiti da vam kosa mnogo brže raste nego ranije.

Važno: sirće ima jak miris. Da biste ga ublažili, u rastvor dodajte par kapi nekog esencijalnog ulja koje je dobro za kosu – lavande, sandalovine, ruzmarina, i slično. Ulja poput lavandinog uklanjaju neprijatan miris, a dobra su i za rast kose.

Saveti:

Preterana upotreba soda bikarbone za kosu otvoriće kutikulu dlake, jer ima visok pH nivo.

Pre upotrebe, testirajte kako vam koža glave reaguje na manje vidnom mestu.
Ako primetite neke nuspojave, prestanite da koristite soda bikarbonu za kosu.
Da bi vam kosa bila negovana, bitno je da vam i češalj bude čist. Možete se poslužiti soda bikarbonom.

Soda bikarbona protiv opadanja kose

Opadanje kose je problem sa kojim se podjednako suočavaju i žene i muškarci. Prosečno, svaka osoba dnevno izgubi oko 100 vlasi. Opadanje kose mogu izazvati stres, upotreba hemijskih proizvoda i puno drugih razloga.

Ovo sredstvo je veoma moćno za sprečavanje opadanja kose. Tokom života naša kosa trpi mnoge hemikalije koje nanosimo u vidu gelova, pena za kosu, voska, šampona. Usled ovih hemikalija, vlas gubi svoju svežinu i odumire zbog čega dolazi do opadanja kose. Na svu sreću postoji rešenje i za ovaj problem, i to u sodi bikarboni.

Kako biste sprečili opadanje kose primenjujte šampon koji smo opisali u pasusu iznad, dovoljno će biti da ga koristite jednom nedeljno za početak, prvi rezultati u vidu mekoće, svežine i manjeg mašćenja će se vrlo brzo primetiti.

Soda bikarbona za perut

Jedan od najvećih problema kada je reč o kosi je perut, koju i kada određenim preprataima otklonite ona se uvek vrati. Pored toga što ne izgleda lepo, zna da bude veoma uporna i teška za uklanjanje.

Šta koristiti protiv peruti? Sodu bikarbonu i to na sledeći način:

Uzmite jednu kašiku sode bikarbone i stavite je na vlažnu kosu, na kožu glave. Nema potrebe da je držite više o jednog minuta, nakon toga je isperite vodom. Pored sode, u kombinaciji možete koristiti i limun – pomešajte sok od jednog limuna i kašičicu sode bikarbone.

Soda bikarbona i limun su za kosu veoma korisni, ovu smesu možete držati najviše tri minuta na glavi a nkon toga je isperite vodom. Bitno je naglasiti da ovaj lek protiv peruti smete primenjivati samo jednom nedeljno.

Soda bikarbona protiv masne kose

Pored toga što je dobra protiv masne kose, soda bikarbona može i da iskoreni neprijatni miris koji često prati pojačano mašćenje. Takođe, poznato je alkalno dejstvo sode bikarbone koja ublažava kiselost, s tim u vezi redovnim korišćenjem postići ćete balansiran nivo Ph kože temena koji je veoma bitan.

Ovaj priorodni lek protiv peruti i masne kose se sprema na sledeći način, recept je veoma jednostavan: Pomešajte sodu bikarbonu u odnosu 1 prema 3, jedan deo sode pomešajte sa tri šolje sode bikarbone. Ovu tečnost nanesite na vlažnu kosu, sačekajte 5 minuta a onda je standardno isperite. Za što bolje rezultate ovo treba primenjivati jednom ili dva puta mesečno, ne više.

Skidanje boje za kosu sodom bikarbonom

Nekada su mnoge žene neuspelu farbu pokušavale da skinu hidrogenom, koji je veoma agresivno sredstvo koji dodatno oštećuje već farbanu kosu. Na svu sreću, postoji mnogo finiji a aposlutno prirodni preparat koji je veoma koristan a to je upravo soda bikarbona.

Sve što vam je potrebno za skidanje boje za kosu je soda bikarbona i jabukovo sirće. Postupak je sličan kao kod pravljenja šampona za brži rast kose, koriste se isti sastojci: 2 kašike sode bikarbone, 1.5. šolja vode, jedna kašika jabukovog sirćeta i nekoliko kapi eteričnog ulja.

Komentari (0)
Loading