Trk po luk: Naše bake su znale da ova namirnica promeni ukus jelu, i zato su bile vrhunske kuvarice

Marina Đurđević Vesti 28.07.2023 09:30 0

Zbog svog jakog antibiotskog dejstva i vrlo specifičnog mirisa, beli luk ne bi trebao dugo da se termički obrađuje

beli luk

Shutterstock

Za najbolju ukus postoji tačno određeno vreme kad se beli luk dodaje u jelo.

Domaćice koje godinama kuvaju svakodnevno hranu za svoju porodicu veoma dobro znaju da postoje začini koji se dodaju na početku spremanja jela, oni koje možete dodati bilo kad i oni koji se isključivo dodaju na samom kraju, nakon čega više nema kuvanja na vatri.

U prvu grupu spada crni luk, šargarepa, u drugu začini poput peršuna, celera, bibera, vegete, a posebno mesto u trećoj grupi zauzima beli luk.

beli luk

Shutterstock

 

 

Zbog svog jakog antibiotskog dejstva i vrlo specifičnog mirisa, beli luk ne bi trebao dugo da se termički obrađuje.

Ukoliko ga pržite, to uradite bukvalon minut i manje od toga. Time ćete sačuvati aromu koju samo on ima, a i oslobodiće se sve one hranljive i korisne supstance, koje našem jelu daju poseban ukus.

Ukoliko preterate sa njegovom obradom može se desiti da potpuno upropastite ukus jelu, jer beli luk na visokim temperaturama može da postane gorak i tvrd, pa od njega nećete iskoristiti ništa. 

Ovo pravilo vrlo dobro su znale naše bake i druge iskusne domaćice, pa su u ručak beli luk dodavale isključivo i samo kada je jelo već gotovo. Nakon što ga dodaju, ringla se isključuje, jelo se sklanja sa vatre, kako bi se ukus luka sačuvao. 

 

Probajte i vi, svideće se i vama i vašim ukućanima. 

Komentari (0)
Loading