POSNI PETROVDANSKI slavski kolač: Lako i brzo se sprema, a ostaje SVEŽ i po nekoliko dana

Izvor: K.Ć. Vesti 11.07.2022 11:30 0

Slavski kolač je kruna svake slavske trpeze i samo vi, moje drage dame, znate koliko ste truda, ljubavi i vremena uložile u njega, kao i u samu pripremu slave

POSNI PETROVDANSKI slavski kolač: Lako i brzo se sprema, a ostaje SVEŽ i po nekoliko dana

Shutterstock

Pravi slavski kolač je napravljen u domu domaćina i obavezno se dodajte i osveštana vodica koju je pred slavu sveštenik osveštao

Testo za kolač:

  • 400 ml tople vode (obična i osveštana)
  • 100 ml ulja
  • 1 i po kašičica soli
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kesice suvog kvasca 
  • 750 g brašna

Testo za ukrase

  • 100 g brašna
  • 15 g soli
  • 20 g gustina 
  • 70 ml hladne vode

Premaz/lepak:

  • 25 g brašna
  • 60 ml vode

Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase.

Priprema kolača:

U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca. Promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta.

Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta.

Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode.

Pecite na 180 °C oko 50 minuta.

Nakon tog vremena, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše.

Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj, a najbolje možete da vidite sjaj kod donjih fotografija, jer je tu već bio premazan.

Napomena: Od ukrasa napravite 5 pečata, 3 ptičice, knjigu, grozd, klas žita i mašnicu, krst, ružice, cvetove, listiće i bure.  Znači većinu onih tradicionalnih ukrasa. Ako planirate da radite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase. Od svih ukrasa samo sam ružice napravila dan ranije, ostale u pauzama dok je nadolazilo testo. U vodu za testo dodajte i deo osveštane vode.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)