Zima je idealno vreme da se ušuškate u udobnosti svog doma i spremite domaće kuvano vino.
Ima li išta bolje od praznične atmosfere unutar doma, a napolju pada sneg?
Još je bolje ako imate kamin i možete da gledate kako vatra pucketa i pijete kuvano vino.
Slavni kuvar Džejmi Oliver sada je podelio svoj recept za savršeno kuvano domaće vino.
Njegova tajna je u začinima, ali i strpljivosti: treba pustiti da se krčka lagano da bi se svi ukusi fino stopili.
Recept za kuvano vino Džejmija Olivera
Sastojci:
- 2 flaše crnog vina
- 1 limun
- 1 limeta
- 2 klementine
- 200 g šećera
- 6 karanfilića
- štapić cimeta
- mahuna vanile
- 2 zvezdasta anisa
- celi muskatni oraščić
- 3 lovorova lista
Priprema:
Ogulite koru limunu, limeti i klementinama. Stavite šećer da se kuva, pa mu dodajte koru i isceđeni sok klementine. Dodajte karanfilić, cimet, lovorov list i narendajte muskatni oraščić. Dodajte vanilu, pa sipajte količinu vina da prekrije šećer.
Kad provri, ostavite da se kuva oko 4 do 5 minuta, dok ne postane gusti sirup. Šećer i začini prvo treba da se fino zagreju, jer ako se zagrevaju nakon što dodate vino, alkohol će ispariti. Kad se stvori sirup, smanjite temperaturu i dodajte anis i ostatak vina.
Zagrevajte vino na laganoj vatri, a posle pet minuta otprilike, sipajte u čaše za vino i poslužite.