Iako zvuči pomalo neverovatno, danas postoji alternativa za pravljenje smese koja zgrušava popularna jela "na kašiku".
Pošto se u današnje vreme mnogi sklanjaju od belog hleba i brašna, jedna namirnica je postala izuzetno popularna i mnogi je koriste kao zamenu prilikom pripreme zaprške - reč je o crvenom sočivu!
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo prženo brašno, a pored mnogih zdravstvenih benefita lako je za varenje i sadrži samo 330 kalorija u 100 grama i približno 24 grama proteina biljnog porekla.
Nije potrebno da se namače satima pre termičke obrade, kao što je slučaj sa leblebijem ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.
Šta treba da uradite?
Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja. Tokom termičke obrade, sočivo će kao sunđer upiti dobar deo tečnosti, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Međutim, ako zaprška posle kuvanja nema kremastu teksturu slobodno sve prespite u blender na par sekundi.
Koliko sočiva je potrebno za pripremu zaprške?
Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 mililitara. Količina sočiva će varirati u zavisnosti u zavisnosti koliko želite da bude gusto. Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u hrani.
