Pripremite se za ozbiljnu promenu: Evo zašto svako veče treba da pojedete bananu pre spavanja

Vesti 01.04.2023 22:30 0

Banane su prepune kalijuma i izuzetno su prijatnog ukusa

banane

Shutterstock

Dr. Trejsi Lokvud Bekermen, nutricionistkinja, pojasnila je zašto su banana i maslac od kikirikija najbolja namirnica za dobar san.

Dakle, ono što jedete pre odlaska u krevet i u koje vreme to jedete može da utiče na san ali i na varanje.

Ako hrana nije razgrađena pre spavanja, organizam će vreme koje treba da troši na odmor – trošiti upravo na razgradnju hrane.

Jasno je već svima da će povišeni nivo glukoze u krvi samo ojačati vašu budnost, smatra Bekermen i dodaje kako sve zavisi od toga koliko vam je osetljiv organizam.

Ona dalje ističe kako niko ne bi trebalo da jede nezdrave ugljene hidrate pre spavanja, jer će vas sigurno dugo ostaviti budnima, a probava se neće odvijati kako bi trebalo.

Ali, kako mozak pre spavanja često zna da žudi za slatkišima nakon napornog dana, jer upravo takve namirnice pružaju trenutni, ali kratkotrajni, osećaj sreće, ponekad je teško odoleti.

Banana s maslacem od kikirikija pre spavanja vam ustvari može pomoći da spavate bolje.

Banane su pune kalijuma i magnezijuma, a oni će pomoći pri opuštanju mišića, a kikiriki sadrži amino kiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin i podstiču stvaranje melatonina.

Kada se jedu u kombinaciji, ugljeni hidrati iz banane će aminokiseline iz maslaca mozgu učiniti dostupnijima i tako poboljšati kvalitet sna. Bekerman smatra da se radi o kombinaciji iz snova i savetuje da isprobate.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading