Naučnici su otkrili razlog: Evo zašto žene u 40-im imaju sve manje intimnih odnosa

Vesti 06.03.2023 22:30 0

Istraživači su otkrili zašto žene starije od 40 godina imaju sve manje seksa i često su nezadovoljne svojim intimnim životom

Naučnici su otkrili razlog: Evo zašto žene u 40-im imaju sve manje intimnih odnosa

Shutterstock

Istraživači sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM), Univerziteta u Glazgovu i Univerziteta u Londonu razmatrali su faktore koji doprinose promenama u seksualnom zadovoljstvu, funkciji i učestalosti odnosa kod žena srednjih godina, i kako same žene objašnjavaju ove promene. 

Istraživači su vodili intervjue sa ženama srednjih godina. Istraživanje je pokazalo da od više od 2.000 žena starosti od 40 do 59 godina, trećina nije imala seks u poslednjih mesec dana, ali manje od polovine je nezadovoljno svojim seksualnim životom.

Sve manje i manje seksa. Razlog?

Uzimajući u obzir niz međusobno povezanih faktora, istraživači su pokazali da starost i menopauza utiču na kvalitet i zadovoljstvo seksualnog života u mnogo manjoj meri nego faktori vezani za stresno intenzivni stil života.

Naknadni intervjui žena potvrdili su rezultate studije. Nekoliko njih je povezalo menopauzu sa padom kvaliteta ili učestalosti seksualne aktivnosti. Intervjuisane žene su to prepisivale i obavezama i "žongliranjem" između porodice, posla i društvenog života.

Govorili su o finansijskim poteškoćama i teškoćama u odnosima, brizi za članove porodice, istovremenim zahtevima dece i starih roditelja, kojima je i jednima i drugima potrebna pomoć i emotivna podrška.

Istraživači naglašavaju da žene ukazuju na „dvostruku odgovornost” koju imaju prema deci i starijim roditeljima. „Ovo je problem koji prethodna generacija nije iskusila“, naglašavaju autori studije. "Žene su toliko zauzete da imaju malo vremena ili energije da uživaju u redovnom i zadovoljavajućem seksualnom životu."

"Do danas, nekoliko studija je razmatralo stavove žena u pokušaju da se razume niz faktora koji utiču na seksualno iskustvo u srednjim godinama", dodao je prof. Kaie Vellings, vodeći autor studije i profesor istraživanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja na LSHTM.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading