Mirišljave sveće su ŠTETNE po zdravlje? Dr Stevanović kažu da su pune TOKSINA, ako ih koristite, jednu stvar treba OBAVEZNO da uradite

Vesti 20.02.2023 15:15 0

Mirišljave sveće bi mogle da budu štetne? Evo šta kaže dr Svetlana Stevanović

sveća

Shutterstock

 

Mnogi vole da ambijent upotpune mirišljavim svećama, često ih viđamo u kafićima i resotranima, a neki ih koriste za neutralisanje duvanskog dima. I pored brojnih prednosti, izgleda da se ispostavilo da imaju i mane, prenosi Mondo.

Dr Svetlana Stevanović, profesorka na Univerzitetu Dikin u Melburnu, Australiji, rekla je da bi mirišljava sveća mogla da sadrži veliki broj potencijalno toksičnih hemikalija. Ona je objasnila da su sveće, vosak ili bilo koji mirisi koji se emituju, povezani sa emisijom isparljivih organskih jedinjenja i malih čestica koje ostaju u vazduhu, a koje zatim mi udišemo.

"Procesom sagorevanja oslobađaju se čestice koje idu u naša pluća, a utvrđeno je da to uzrokuje niz različitih negativnih posledica na zdravlje", objasnila je ona.

Takođe, osim ovih sveća, zagađivači vazduha mogu da se nađu i u često korišćenim proizvodima za kuću, poput boja, sredstva za poliranje nameštaja i tapete. Kako je istakla, simptomi toga mogu da budu razni - ljudi mogu da osete iritaciju očiju, nosa i grla, glavobolje, gubitak koordinacije, mučninu ili čak da zadobiju oštećenje jetre, bubrega.

Dr Stevanović je upozorila da sveće i drugi mirisni proizvodi za kuću mogu da izazovu alergijske reakcije ili glavobolju. Prema njenim rečima, zagađenje unutar kuće je veće nego spolja. To je zato što na otvorenom ima vetra i veća je masa vazduha.

"Iako se soja i pčelinji vosak smatraju sigurnijima od proizvoda koji sadrže parafine, nazivanje proizvoda organskim ili prirodnim ne jamči njegovu sigurnost", dodala je Stevanović te istaknula da je ključno otvarati prozore i vrata, odnosno provetravati prostor.

Kako kaže, kada koristimo sveće kod kuće, mi "u suštini stavljamo nove zagađivače u vazduh" i dodaje da prirodno ne znači da je dobro za nas, ako ga stalno udišemo, tako da sve treba da radimo umereno. Za kraj savetovala je svima onima koji su ljubitelji mirišljavih sveća da redovno provetravaju prostorije, kao i da se odluče za biljke koje prečišćuju vazduh.

Komentari (0)
Loading