Da li ste primetili RUPICE u hlebu? Saznajte da li su OPASNE po naše zdravlje

Vesti 25.01.2023 08:05 0

Ljubitelji hleba verovatno su se zapitali zašto neke kriške hleba imaju „rupe“. Da li je ovo dobar znak ili je signal da nešto nije u redu sa hlebom? Evo razloga

Da li ste primetili RUPICE u hlebu? Saznajte da li su OPASNE po naše zdravlje

unsplash

Hleb je nezaobilazan u ishrani svih nas. Bez obzira da li posegnemo za belim ili tamnim hlebom, zaintrigiraju nas rupice koje se pojavljuju u kriškama. Da li ste se ikada zapitali odakle dolaze?

Rupe su uzrokovane gasom kvasca, koji se hrani skrobom i šećerom u testu. Ovaj proces utiče na oslobađanje ugljen-dioksida, koji zauzvrat igra ključnu ulogu u dizanju testa. Ako su gasovi raspoređeni neravnomerno, onda će se pojaviti nepoželjne rupe.

Greške pri pečenju hleba

Postoji nekoliko grešaka u fazi pečenja hleba koje uzrokuju ove rupe. Evo ih:

  • Mešenje testa je važno. Odgovarajuće gnječenje utiče na formiranje glutenske mreže. Ona je ta koja pomaže da se zaustave gasovi u testu. Ako testo ne razvije jaku glutensku mrežu, gasovi će biti raspoređeni neravnomerno.
  • Pogrešne proporcije brašna i ulja.
  • Impregnacija vekne je takođe važna. Nedovoljna pasterizacija može izazvati rupe.
  • Takođe je važno napraviti pravilan, dubok rez u hlebu. Ako je previše plitko, gasovi će biti zarobljeni unutar testa, stvarajući velike rupe.
  • Ostaje pitanje pekare. Prvih 10 minuta pečenja je presudno. Tada se hleb najbrže diže. Zato rernu podesite na visoku temperaturu koja aktivira kvasac.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading