Hleb je nezaobilazan u ishrani svih nas. Bez obzira da li posegnemo za belim ili tamnim hlebom, zaintrigiraju nas rupice koje se pojavljuju u kriškama. Da li ste se ikada zapitali odakle dolaze?
Rupe su uzrokovane gasom kvasca, koji se hrani skrobom i šećerom u testu. Ovaj proces utiče na oslobađanje ugljen-dioksida, koji zauzvrat igra ključnu ulogu u dizanju testa. Ako su gasovi raspoređeni neravnomerno, onda će se pojaviti nepoželjne rupe.
Greške pri pečenju hleba
Postoji nekoliko grešaka u fazi pečenja hleba koje uzrokuju ove rupe. Evo ih:
- Mešenje testa je važno. Odgovarajuće gnječenje utiče na formiranje glutenske mreže. Ona je ta koja pomaže da se zaustave gasovi u testu. Ako testo ne razvije jaku glutensku mrežu, gasovi će biti raspoređeni neravnomerno.
- Pogrešne proporcije brašna i ulja.
- Impregnacija vekne je takođe važna. Nedovoljna pasterizacija može izazvati rupe.
- Takođe je važno napraviti pravilan, dubok rez u hlebu. Ako je previše plitko, gasovi će biti zarobljeni unutar testa, stvarajući velike rupe.
- Ostaje pitanje pekare. Prvih 10 minuta pečenja je presudno. Tada se hleb najbrže diže. Zato rernu podesite na visoku temperaturu koja aktivira kvasac.
BONUS VIDEO