Da li ste primetili RUPICE u hlebu? Saznajte da li su OPASNE po naše zdravlje

Kristijana Ćaćić Vesti 25.01.2023 08:05 0

Ljubitelji hleba verovatno su se zapitali zašto neke kriške hleba imaju „rupe“. Da li je ovo dobar znak ili je signal da nešto nije u redu sa hlebom? Evo razloga

Da li ste primetili RUPICE u hlebu? Saznajte da li su OPASNE po naše zdravlje

unsplash

Hleb je nezaobilazan u ishrani svih nas. Bez obzira da li posegnemo za belim ili tamnim hlebom, zaintrigiraju nas rupice koje se pojavljuju u kriškama. Da li ste se ikada zapitali odakle dolaze?

Rupe su uzrokovane gasom kvasca, koji se hrani skrobom i šećerom u testu. Ovaj proces utiče na oslobađanje ugljen-dioksida, koji zauzvrat igra ključnu ulogu u dizanju testa. Ako su gasovi raspoređeni neravnomerno, onda će se pojaviti nepoželjne rupe.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Greške pri pečenju hleba

Postoji nekoliko grešaka u fazi pečenja hleba koje uzrokuju ove rupe. Evo ih:

  • Mešenje testa je važno. Odgovarajuće gnječenje utiče na formiranje glutenske mreže. Ona je ta koja pomaže da se zaustave gasovi u testu. Ako testo ne razvije jaku glutensku mrežu, gasovi će biti raspoređeni neravnomerno.
  • Pogrešne proporcije brašna i ulja.
  • Impregnacija vekne je takođe važna. Nedovoljna pasterizacija može izazvati rupe.
  • Takođe je važno napraviti pravilan, dubok rez u hlebu. Ako je previše plitko, gasovi će biti zarobljeni unutar testa, stvarajući velike rupe.
  • Ostaje pitanje pekare. Prvih 10 minuta pečenja je presudno. Tada se hleb najbrže diže. Zato rernu podesite na visoku temperaturu koja aktivira kvasac.

BONUS VIDEO

Komentari (0)