Sastojci za testo:
200 ml mleka
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
25g svežeg ili 7 g suvog kvasca
200 ml vode
100 ml ulja
jedna kašika soli
700 g brašna + malo da se premesi
100 g margarina
Nadev:
500 g sitnog sira
200 g tvrdog sira
100 g pečenice, pančete ili nečeg sličnog sušenog
Priprema:
U toplo mleko potopiti kvasac i šećer, promešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.Margarin staviti u zamrzivač.Odmeriti 700 g brašna i staviti u posudu za mešenje, dodati so i promešati.
Dodati vodu i 70 – 80 ml ulja, promešati, pa dodati aktiviran kvasac i nastaviti mešanje varjačom.Mešati koliko je moguće, pa umesiti testo rukom.
Testo će biti još blago lepljivo, dodati prstohvat brašna i premesiti.
Preliti ostatkom ulja, premesiti i ostaviti pokriveno krpom, na toplom mestu sat vremena da testo naraste.Napraviti nadev za to vreme. Pomešati sitni sir sa rendanim tvrdim sirom i iseckanim suvim mesom.
Nadošlo testo uz pomoć brašna razvući u pravougaonik pa narendati margarin i uviti u rolat. Rolat malo rukama nabiti pa iseći na onoliko delova koliko lepinja želite da dobijete.
Uzeti svaki deo, pa okrenuti, polegnuti ga i rukom razvući/istiskati tako da vam je sredina nešto deblja, a krajevi tanki.

unsplash.com
Na sredinu staviti punu kašiku nadeva pa podići ivice i spojiti na sredinu. Krenuti lopticu pa izvrteti na stolu, kako bi se zatvorila i rukom malo istiskati.
Stavljati na brašnom posutu površinu ispred sebe.Uraditi tako sa svim delovima testa.
Uzeti sad svaki deo testa pa oklagijom blago razvaljati u krug prečnika 15cm i slagati u pleh.Umutiti žumance i jednu kašiku šećera pa premazati lepinje i na svaku staviti po malo preostalog nadeva.
Ostaviti da rastu 30 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Peći lepinje 20 – 25 minuta zavisno koliko pečeno volite.
Prijatno!
BONUS VIDEO