U poslednja dva dana ovo je recpt koji se najviše traži na Internetu. Ako se još uvek niste usudile da napravite ovu tortu, verujemo da je ovo idealan trenutak.
Sastojci za kore (pleh 30 x 20 cm, 4 korice):
- 16 belanaca
- 20 kašika šećera
- 24 kašike mlevenih, pečenih lešnika.
Sastojci za fil:
- 12 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 750 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 250 g margarina ili maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 100 g bele čokolade
Još:
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g kisele pavlake ili krem sira
- malo mlevenih pečenih lešnika ili oraha za posipanje.
Priprema:
Za jednu koru vam trebaju 4 belanca, 5 kašika šećera i 8 kašika mlevenih lešnika. Rernu zagrejte na 150 stepeni, ulmutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa umešajte lešnike.
Možete i da koristite veliki pleh od rerne i sastojke za kore pečete dva puta u duploj meri, a zatim ih presečete po sredini tako da dobijete dve korice. Malo zapeći, a onda sušiti oko 40 minuta ako pravite dve velike kore.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom i brašnom pa doliti malo hladnog mleka (oko 100 ml), a ostatak staviti da provri, kao za puding. Kada provri, zakuvati masu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti sa vatre i dodati čokoladu. Izmešati, pa ostaviti da se ohladi.
Za to vreme umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađen fil i sve umutiti. Na sve 4 korice naneti po četvrtinu fila.
Umutiti slatku pavlaku, pa joj dodati kiselu pavlaku ili krem sir i sjediniti. Na tacnu stavite prvu koru sa filom, pa preko premazati beli fil od slatke pavlake i posuti mlevenim lešnicima. Preko stavite drugu koru, ponavljajte postupak sa preostalim korama i završiti posipanjem lešnika odozgo.
Držati tortu nekoliko sati u frižideru pre služenja. Možete da je ukrasite po želji voćem, čokoladom, orašastim plodovima...