Recept za starinski SVADBARSKI kupus: Tradicionalno jelo kojem retko ko može da odoli

Marija Gavrilović Vesti 28.12.2022 17:00 0

Tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem

Recept za starinski SVADBARSKI kupus: Tradicionalno jelo kojem retko ko može da odoli

Shutterstock

Sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 1/2 kg svinjskog mesa od plećke
  • 1/2 kg junećeg mesa od buta
  • 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara
  • 1/2 kg suve, mesnate, slanine
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 4 veća češnja belog luka
  • 1 puna kašika masti
  • 1 kašika aleve paprike
  • biber u zrnu
  • lovorov list
  • voda

 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Priprema

Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.

U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.

Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa alevom paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ako je potrebno jelo posoliti, biljnim začinom, po ukusu.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)