Sastojci:
- 6 do 8 svežih, malo čvršćih smokvi
- 2 kašike meda
- 3 jajeta
- 300 g brašna
- 1 kašika sitno seckanog svežeg ruzmarina
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 60 g mlevenih badema
- 240 ml jogurta
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180C. Obložite papirom za pečenje dno okruglog kalupa prečnika 25 cm.
Puteru sobne temperature dodajte smeđi šećer, pa miksajte da dobijete svetlu i penastu masu, oko 7-8 minuta. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog, da se dobro sjedini.
Posebno, u drugoj posudi, izmešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sitno seckan ruzmarin i mlevene bademe.
Smanjite brzinu miksera, pa u masu od putera i jaja dodajte polovinu količine mase sa brašnom i polovinu jogurta. Sjedinite mikserom, pa dodajte ostatak brašna i ostatak jogurta.
Testo rasporedite preko smokava poređanih u kalupu.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 1h. Ako jako potamni, prekrijte aluminijumskom folijom. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.
Pečen kolač izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu oko 20 minuta, pa ga izvrnite na tanjir za služenje.