Kako ukloniti VOSAK sa spomenika? Malo poznat način sa PAPIRNIM UBRUSOM

Vesti 26.02.2022 07:30 0

Danas su Zadušnice

Kako ukloniti VOSAK sa spomenika? Malo poznat način sa PAPIRNIM UBRUSOM

Shutterstock

Na današnji dan palimo sveće i obilazimo grobove preminulih, ali i održavamo i ulepšavamo grobna mesta. 

Evo nekih saveta kako da lakše uklonite vosak sa spomenika.

Uklanjanje parafina nije tako teško kao što se čini. Pitate se kako da uklonite mrlje na granitu? Kako rastvoriti vosak ili kako ukloniti vosak sa spomenika? Saznajte kako možete očistiti stearin sveće na nekoliko način!

Uklanjanje voska sa granita sa sirćetom

Mrlju od voska možete ukloniti vodom i sirćetom. Za tu svrhu dovoljno je pripremiti rastvor od cca 3 kašičice sirćeta na 1 litar vode. Natopite ga sunđerom ili krpom, a zatim operite kamen. Međutim, pokušajte da ne koristite oštre alate kao što je žiče za pranje sudova . Pre upotrebe ove metode, uradite test na neupadljivom mestu - samo se uverite da granit ne promeni boju kada dođe u kontakt sa sirćetom. 

Nemojte koristiti vosak ili pastu za čišćenje mrlja od granita, jer je granit materijal koji jednostavno mora da diše! Lako je zalepiti prljavštinu i prašinu na njegovu površinu, pa će je biti teško ukloniti ili strugati! Takođe, ne zaboravite da ni prah za ribanje ili losion nisu dobar način da se rešite voska - oni mogu trajno da izgrebu granit!

Papirni ubrus

Ako želite da rastvorite vosak na ovaj način, morate to da uradite kada je sunce i topao dan. Vosak uklonite plastičnom ili drvenom lopaticom - kada se, naravno, stvrdne. Pazite da slučajno ne ogrebete površinu kamena! Ako želite, možete koristiti i toplu vodu, koju možete doneti, na primer, u termosu. Zatim stavite papirne ubruse na mrlju i sačekajte. Vosak treba da se upije u papirni ubrus pod uticajem toplote.

 

Komentari (0)
Loading