Pet NAJČUDNIJIH sujeverja o TRUDNOĆI: Svaka BAKA će vam reći da ovo nikako ne smete da radite dok je DETE u stomaku

K.Ć. Vesti 08.11.2022 13:47 0

Nema koja žena nije čula od baba šta nikako ne sme da radi tokom trudnoće. Te "babske priče" se i dan danas prenose s kolena na koleno

Pet NAJČUDNIJIH sujeverja o TRUDNOĆI: Svaka BAKA će vam reći da ovo nikako ne smete da radite dok je DETE u stomaku

unsplash.com

Sujeverja su proizašla uglavnom iz ne znanja o procesima koji se dešavaju tokom trudnoće. Danas na sujeverja gledamo drugim očima, ipak svi imamo internet i možemo izguglati sve o trudnoći, fazama porođaja itd, ali s vremena na vreme i dalje ih možemo čuti. 

Sujeverja o trudnoći

Ne smete da šišate kosu

Jedno od najrasprostranjenijih sujeverja. Makaze, po babama, skraćuju um deteta, tako da ne bi trebalo da se šišate tokom trudnoće. Naravno, danas je poznato da ovo nema nikakvog uticaja na inteligenciju deteta.

Jedino na šta treba obratiti pažnju je upotreba sigurnih i proverenih preparata koji ne sadrže štetne materije.

Ne mogu se nositi ogrlice, lančići ili perle

Da se ​​dete ne bi ugušilo pupčanom vrpcom, ženi je bilo zabranjeno da nosi lančiće, perle i ogrlice. 

Žena ima gorušicu? Kosa bebe raste u materici

Ako se žena žalila na gorušicu, to je znači da bebi raste kosa. Očekivalo se da će mališan koji se rodi imati dosta kose. Još jedno sujeverje vezano za kosu bilo je da trudnica ne sme da mazi životinje, jer se dete može roditi dlakavo.

Trudnica ne treba da ide na sahrane

Verovalo se da je prisustvo trudne žene na sahrani opasno po život. Kupovina posteljine za dete pre rođenja takođe se smatrala predznakom nesreće, pa su se pokloni izbegavali pre porođaja. Mnogo je obaveza vezanih za rođenje deteta, a roditeljima često ponestane vremena nakon porođaja. Tako da ne trebate da čekate poslednji minut sve. Nije nikakva nesreća ako opremite ranije sobu, ili kupite stvari koje će vaše dete nositi.

Ćerka krade majčinu lepotu

Bilo je pokušaja da se na osnovu ishrane trudnice i kulinarskih hirova, načina kretanja, i – što je krajnje neprijatno i nepravedno – na osnovu njene lepote, pogodi pol deteta. Ako je žena imala rumene obraze i blistav ten, proricalo se da će se roditi dečak. Kada je žena "izgubila" lepotu, govorilo se da će se roditi devojčica. Dete je ukralo majčinu lepotu. Drugo sujeverje glasi da žena postaje ružna pre porođaja. Danas znamo da je to povezano sa hormonima, nakupljanjem vode u telu i često oticanjem.

Komentari (0)
Loading