Napravite PALAČINKE, kao u Japanu: Mekane su kao duša

Vesti 15.10.2022 11:28 0

Poslastica koja se neodoljivo topi u ustima, trend je i u našoj zemlji, a svi oni koji ih probaju tvrde da su neodoljive

Napravite PALAČINKE, kao u Japanu:  Mekane su kao duša

Shutterstock

Sastojci

  • 1 ½ šolja višenamenskog brašna
  • 3 kašičice šećera u prahu
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1 ¼ šolje mleka
  • 4 kašičice putera
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 1 žumance
  • 3 belanca
  • ulje od koštica grožđa

Dodaci:

  • javorov sirup
  • krem
  • sezonsko voće
  • med 
  • puter

Priprema:

Ova čuvena poslastica razlikuje se na osnovu načina pripreme, a kako biste apsolutno bili sigurni u to da ćete ih dobro pripremiti, obavezno nabavite okrugli metalni kalup ili prstenaste modle za kolače. Dimenzije: prečnik 5 ili 7 cm, visina 5 cm.

Biće vam potrebne tri činije ili posude. U prvoj promešajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi promešajte mleko, otopljeni puter, ekstrakt vanile i žumance, dok se sve lepo ne sjedini. U treću činiju stavite belanca, i uz pomoć ručnog miksera mutite ih oko dva minuta, dok ne dobiju volumen. Sada pomešajte prve dve činije. Dobro promešajte, ali ne brinite ukoliko ostane neka manja grudvica. Pažljivo dodajte jednu trećinu umućenih belanaca, i nežno promešajte. Zatim dodajte ostatak belanaca, pa opet lagano promešajte, tek da se sve blago sjedini.

Malo premažite uljem metalni kalup ili  modle za kolače. Zagrejte ringlu na srednje jaku temperaturu. Nauljite odgovarajući tiganj, stavite ga na ringlu, pa u sredinu pozicionirajte metalni kalup. Testom napunite metalni kalup do pola. Poklopite tiganj, i pustite da se palačinka peče oko 5 minuta, sve dok dobro ne naraste. Uz pomoć špatule lagano podignite palačinku da vidite da li je dno ispečeno. Ako jeste, pažljivo je zajedno sa metalnim kalupom okrenite na drugu stranu. Opet poklopite  i pecite još 5 minuta. Proverite da li se i drugi deo palačinke zapekao i porumeneo, a onda je odložite na tanjir.

Komentari (0)
Loading