Sastojci:
- 700 grama jagnjetine bez kostiju (može i piletina, ali i junetina)
- 200 grama suvih šljiva
- 2 glavice luka
- 2 čena belog luka
- jedna šargarepa
- 50 grama badema
- 1 mala kašika susama
- biber i đumbir u prahu po želji
- 1 kašika šećera
- 6 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Operite suve šljive i ostavite ih pola sata u mlakoj vodi. Zatim dodajte šećer i kuvajte 10 minuta. Po potrebi dolivajte vruću vodu da bi šljive bile stalno pokrivene.
Propržite crni i beli luk i šargarepu sa 5 kašika ulja, pa dodajte đumbir i biber. Meso narežite na kocke, dodajte luku i začinima i pržite neprekidno mešajući 10 minuta na visokoj temperaturi. Dodajte šljive sa sokom u kojem su se kuvale.
Posolite, poklopite i stavite u rernu. Neka se peče sat i po u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U međuvremenu propržite bademe na ulju, izvadite ih, pa ispržite susam. To dadajte u gotovo jelo.
Vreme pripreme: 90 minuta. Marokanski gulaš ili tažin još se priprema i sa piletinom ali najpoznatiji pored berberskoj je Marokanski tažin sa piletinom i usoljenim limunom.