Ovas, odnosno kaša od ovih žitarica, svrstava se u jedne od najzdarvijih opcija za doručak, ali stručnjaci napominju da ova hrana nije za svakoga. Iako generalno pogoduje organizmu i pomaže probavu i podstiče metabolizam, ova namirnica se ne preporučuje baš svakome.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Gastroenterolog Natalija Sljunjaeva istakla je da je ovsena kaša izuzetno kalorična i da se nikako ne preporučuje osobama koje su gojazne.
Osim toga, ovu žitaricu ne smeju da jedu oni koji boluju od celijakije, odnosno koji su intolerantni na gluten, a u njenom sastavu se nalazi i teško svarljiva supstanca prolamin. Ona podstiče upale u gornjem delu gastrointestinalnog trakta.
- Instant pahuljice su posebno štetne za probavni trakt. Takva hrana sadrži malo korisnih vlakana i puno skroba koji, kad dospe u stomak, pretvara se u šećer. Posledica je skok glukoze u krvi i taloženje masnih naslaga - kaže gastroenterolog.
Ovsene pahuljice takođe ne bi trebalo da jedu osobe koje imaju problema sa bubrezima.
BONUS VIDEO