Lekar otkrio ko NE SME da jede OVE žitarice: Ljudima sa ovakvim ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA su STROGO ZABRANJENE, od njih se GOJE i lepe im se za CREVA

Vesti 04.10.2022 08:00 0

Za ove žitarice svi veruju da su najbolja opcija za doručak, ali to nije potpuna istina. Sve zavisi od količine i grupe ljudi koja ih jede, a evo u čemu je razlika

kaša

Shutterstock

 

Ovas, odnosno kaša od ovih žitarica, svrstava se u jedne od najzdarvijih opcija za doručak, ali stručnjaci napominju da ova hrana nije za svakoga. Iako generalno pogoduje organizmu i pomaže probavu i podstiče metabolizam, ova namirnica se ne preporučuje baš svakome.

Gastroenterolog Natalija Sljunjaeva istakla je da je ovsena kaša izuzetno kalorična i da se nikako ne preporučuje osobama koje su gojazne.

Osim toga, ovu žitaricu ne smeju da jedu oni koji boluju od celijakije, odnosno koji su intolerantni na gluten, a u njenom sastavu se nalazi i teško svarljiva supstanca prolamin. Ona podstiče upale u gornjem delu gastrointestinalnog trakta.

- Instant pahuljice su posebno štetne za probavni trakt. Takva hrana sadrži malo korisnih vlakana i puno skroba koji, kad dospe u stomak, pretvara se u šećer. Posledica je skok glukoze u krvi i taloženje masnih naslaga - kaže gastroenterolog.

Ovsene pahuljice takođe ne bi trebalo da jedu osobe koje imaju problema sa bubrezima.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading