Kolač po imanu "mochi" navodno potiče iz Kine se već dugi niz godina povezuje s Japanom. Prvobitno su u njemu uživali bogataši i bio je omiljen sve do razdoblja Heian (zadnjeg razdoblja klasične istorije Japana, koje se smatra vrhuncem kulture)
Okrugli i pomalo gumeni kolačići od lepljive riže, punjeni su različitim sastojcima, poput tradicionalne paste od graša, kikirikija, sladoleda, a kako bi izgledao privlačnije boji se u različitim jestivim bojama.
Posluživao se tokom verskih svečanosti jer se verovalo da donosi sreću i zdravlje, doneo nešto suprotno - gušenje i smrt.
Zbog gumaste i lepljive teksture treba ga veoma oprezno jesti, u malim zalogajima, kako bi se izbegle nezgode i nesreće. Prema japanskim medijima, većina onih koji su hitno primljeni u bolnicu zbog gušenja mochijem su ljudi u dobi od 65 godina ili stariji, ali znaju nastradati i deca. Svake godine kolačići od riže odnesu više životam, prenosi "Punkerfer dnevnik"
Odlučite li isprobati mochi dobro ga i polako žvaćite.