Ovo je proveren recept. Najlepši je da se pravi u zemljanoj posudi, a jelo se praktično sprema samo od sebe.
Nekada se smatralo jednostavnim seljačkim jelom, ali je vremenom preraslo u svojevrstan specijalitet. Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju, piše Stvar ukusa.
Sprema se od tri različite vrste mesa, a ukoliko niste ljubitelj nekog, možete da ga napravite samo od junetine ili svinjetine.
Sastojci:
- 1 kg mešanog mesa (junetine, svinjskog i jagnjetine)
- 1 srednja glavica kupusa
- 2 glavice luka
- 3 čena belog luka
- 3 šargarepe
- 2 paškanata
- 2 korena celera
- 4 paprike babure
- 3 paradajza
- 500 g krompira
- 200 ml soka od paradajza
- 200 ml belog vina
- 1 kašika začinske paprike
- 2-3 lista lovora
- so, biber
Priprema
Crni luk sitno iseckajte, pa ispržite na ulju da se zastakli. Nakon toga dodajte i meso isečeno na kockice (ostavite i masnije delove) i sitno naseckan beli luk. Dok se meso krčka pripremite povrće. Krompir oljuštite i isecite na četvrtine, šargarepu, celer i paškanat na kolutove, kupus i papriku isecite na krupnije komade.
Kada je meso porumenelo, u veći lonac, najbolje zemljani, složite naizmenično meso i povrće, sve žačinite po ukusu i dodajte lovorov list. Po vrhu stavite svež paradajz isečen na kolutove. Prelijte sokom od paradajza, belim vinom, i ako je potrebno, dolijte i malo vode, da ogrezne. Ne treba sipati previše tečnisti, jer će u toku kuvanja povrće pustiti svoj sok.
Poklopite, ako se kuva u zemljanom loncu, pokrijte krpom i zavežite kanapom. Kuvaajte na tihoj vatri oko tri sata. Za vreme kuvanja, lonac se ne otvara i jelo se ne meša.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO