Savršen recept za TIRAMISU: Bogati i kremasti ITALIJANSKI kolač po originalnom sastavu

Lana Vidović Vesti 26.09.2022 16:15 0

Bogata italijanska kuhinja krije mnoge specijalitete i poslastice poznate širom sveta, a tiramisu nije izuzetak

Savršen recept za TIRAMISU: Bogati i kremasti ITALIJANSKI kolač po originalnom sastavu

pixabay

 

Naime, ovaj čuveni kolač se prvi put pominje u sredinom dvadesetog veka, a nije poznato gde, kada i kako je nastao. Neki navode da je Tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, a recepti nazvani "tiramisu" nisu poznati u kuvarima pre šezdesetih godina prošlog veka.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Zanimljivo je to da je svetsku popularnost doživeo devedesetih, kada je protagonista Toma Henksa u komediji "Besani u Sijetlu" čuo za njega samo kao misterioznu stvar koju su moderne žene volele.

Tradicionalni tiramisu se pravi od: piškota, žumanca, šećera, kafe, maskarpone sir, kakaa u prahu i ponekad likera.

Originalni oblik torte je okrugao, mada oblik keksa takođe omogućava upotrebu pravougaone ili kvadratne posude. Međutim, često se sastavlja u okrugle čaše, koje prikazuju različite slojeve, ili piramidu. Savremene verzije imaju dodatak šlaga u kombinaciji sa maskarpone kremom.

Sastojci 


ZA KORU
  • jaja 6
  • šećer 6 kašika
  • brašno 6 kašika


ZA FIL

  •  
  • neslani sremski sir 600 g
  • slatka pavlaka 600 ml
  • šećer u prahu 60 g
  • ekstrakt vanile 1/2 kašičice
  • liker od kajsija 4 kašike
  • kakao 50 g
Kako pripremiti

 Umutite sneg od belanaca, pa dodajte jedno po jedno žumance, šećer i brašno. Smesu ulijte u nauljen i pobrašnjen veći pleh i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. 2. Ulupajte blago slatku pavlaku i sjedinite je sa izgnječenim sirom i šećerom. Dodajte ekstrakt vanile i mutite dok ne dobijete fini krem. 3. Koru prepolovite, pa svaku poprskajte likerom od kajsija. Nafilujte tortu, dobro je ohladite i pre serviranja obilno pospite kakaom.

 

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
07. 07. 2025 08:15

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

img
09. 07. 2025 10:48

"Ljulja" se tron: Alkaras preti Sineru

img
09. 07. 2025 11:05

Posle šamara, novi SKANDAL: Brižit Makron ponizila muža pred očima celog sveta

img
09. 07. 2025 10:30

"Nemačka bi u roku od nekoliko meseci mogla da razvije nuklearno oružje"

img
16. 06. 2025 08:16

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

img
08. 07. 2025 14:48

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

img
09. 07. 2025 10:46

Makron šokirao Kejt Midlton FOTO

img
03. 07. 2025 09:21

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

img
09. 07. 2025 10:41

"Ko ga polomi, poseduje ga"

img
21. 06. 2025 00:00

NAJBOLJI PRIJATELJ U SVAKOJ AVANTURI NA OTVORENOM

img
09. 07. 2025 10:47

Presuda je doneta: Rusi, krivi ste

img
09. 07. 2025 10:59

KO JE BOJOVIĆ IZ DRUŠTVA KOJE SPREMA DRŽAVNI UDAR: Lično usvojio izveštaj da su svi radovi na Železničkoj stanici završeni u julu 2024.

img
03. 07. 2025 09:24

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

img
09. 07. 2025 10:54

VAŽNA ODLUKA: Mali - Vlada hitno izdvojila tri miliona evra za pomoć najugroženijima u požarima

img
09. 07. 2025 10:47

Situacija bez presedana: Cena bakra u SAD 25 odsto veća nego u Londonu

Komentari (0)