Savršen recept za TIRAMISU: Bogati i kremasti ITALIJANSKI kolač po originalnom sastavu

Lana Vidović Vesti 26.09.2022 16:15 0

Bogata italijanska kuhinja krije mnoge specijalitete i poslastice poznate širom sveta, a tiramisu nije izuzetak

Savršen recept za TIRAMISU: Bogati i kremasti ITALIJANSKI kolač po originalnom sastavu

pixabay

 

Naime, ovaj čuveni kolač se prvi put pominje u sredinom dvadesetog veka, a nije poznato gde, kada i kako je nastao. Neki navode da je Tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, a recepti nazvani "tiramisu" nisu poznati u kuvarima pre šezdesetih godina prošlog veka.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Zanimljivo je to da je svetsku popularnost doživeo devedesetih, kada je protagonista Toma Henksa u komediji "Besani u Sijetlu" čuo za njega samo kao misterioznu stvar koju su moderne žene volele.

Tradicionalni tiramisu se pravi od: piškota, žumanca, šećera, kafe, maskarpone sir, kakaa u prahu i ponekad likera.

Originalni oblik torte je okrugao, mada oblik keksa takođe omogućava upotrebu pravougaone ili kvadratne posude. Međutim, često se sastavlja u okrugle čaše, koje prikazuju različite slojeve, ili piramidu. Savremene verzije imaju dodatak šlaga u kombinaciji sa maskarpone kremom.

Sastojci 


ZA KORU
  • jaja 6
  • šećer 6 kašika
  • brašno 6 kašika


ZA FIL

  •  
  • neslani sremski sir 600 g
  • slatka pavlaka 600 ml
  • šećer u prahu 60 g
  • ekstrakt vanile 1/2 kašičice
  • liker od kajsija 4 kašike
  • kakao 50 g
Kako pripremiti

 Umutite sneg od belanaca, pa dodajte jedno po jedno žumance, šećer i brašno. Smesu ulijte u nauljen i pobrašnjen veći pleh i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. 2. Ulupajte blago slatku pavlaku i sjedinite je sa izgnječenim sirom i šećerom. Dodajte ekstrakt vanile i mutite dok ne dobijete fini krem. 3. Koru prepolovite, pa svaku poprskajte likerom od kajsija. Nafilujte tortu, dobro je ohladite i pre serviranja obilno pospite kakaom.

 

Komentari (0)