Pita koja je bila broj jedan u JUGOSLAVIJI: Propeč je JEFTINIJA varinata ovog testa ali je PREUKUSNA i hrskava, svi će je OBOŽAVATI

Milica Ognjenović Vesti 08.10.2022 09:00 0

Ovo je nešto što još danas morate da probate

Pita koja je bila broj jedan u JUGOSLAVIJI: Propeč je JEFTINIJA varinata ovog testa ali je PREUKUSNA i hrskava, svi će je OBOŽAVATI

Printscreen/Youtube

Jasno je da naš narod obožava pite te postoje razni načini pravljenja i ukusi pite. Ako vam je dosadila standardna pita, evo jednog starog i dobro poznatog recepta. 

Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, ali je toliko ukusna da ćete je sigurno od sada praviti. 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Sastojci:


400 g brašna 
100 g masti
4 jajeta 
350 g belog sira 
500 ml mleka 
200 ml vode 

Priprema:

Vodu pomešajte sa brašnom i dodajte kašiku masti. Umestite testo i podelite na 5 delova. Razvucite svaki deo testa na krug veličine tanjira. Istopite mast, pa na prvo testo sipajte 2 kašike vrele masti i tako poređajte testo i mast dok ne utrošite četiri testa. Četvrto testo se ne premazuje mašću. Razvucite testo da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći. Stavite testo u tepsiju, a ivice neka budu preko nje. Umutite jaja, mleko i sir i pola smese sipajte preko testa. Zatim stavite peto testo i razvucite tako da pokrije ceo fil, pa onda sipajte ostatak fila. Krajeve pite koji vire preko tepsije ubacite unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)