Pita koja je bila broj jedan u JUGOSLAVIJI: Propeč je JEFTINIJA varinata ovog testa ali je PREUKUSNA i hrskava, svi će je OBOŽAVATI

Vesti 08.10.2022 09:00 0

Ovo je nešto što još danas morate da probate

Pita koja je bila broj jedan u JUGOSLAVIJI: Propeč je JEFTINIJA varinata ovog testa ali je PREUKUSNA i hrskava, svi će je OBOŽAVATI

Printscreen/Youtube

Jasno je da naš narod obožava pite te postoje razni načini pravljenja i ukusi pite. Ako vam je dosadila standardna pita, evo jednog starog i dobro poznatog recepta. 

Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, ali je toliko ukusna da ćete je sigurno od sada praviti. 

Sastojci:


400 g brašna 
100 g masti
4 jajeta 
350 g belog sira 
500 ml mleka 
200 ml vode 

Priprema:

Vodu pomešajte sa brašnom i dodajte kašiku masti. Umestite testo i podelite na 5 delova. Razvucite svaki deo testa na krug veličine tanjira. Istopite mast, pa na prvo testo sipajte 2 kašike vrele masti i tako poređajte testo i mast dok ne utrošite četiri testa. Četvrto testo se ne premazuje mašću. Razvucite testo da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći. Stavite testo u tepsiju, a ivice neka budu preko nje. Umutite jaja, mleko i sir i pola smese sipajte preko testa. Zatim stavite peto testo i razvucite tako da pokrije ceo fil, pa onda sipajte ostatak fila. Krajeve pite koji vire preko tepsije ubacite unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading