Sastojci:
- 2 ravne kašike ulja (15g)
- beli i svetli deo listova praziluka (220-240g)
- 1/3 srednjeg korena celera (120-140g)
- karfiol srednje veličine oko 800-900g (600-700g očišćenog)
- kašičica soli (4-5g)
- 8 dl-1l vode ili pilećeg/povrćnog bujona
- 200g kisele pavlake ili milerama
- biber, po ukusu
Za služenje (proizvoljno)
- maslinovo ulje
- prepečene kockice hleba
- proprženi karfiol sa belim lukom (pogledajte u pripremi)
Priprema:
Operite i naseckajte praziluk na krupne komade. Očistite i koren celera i naseckajte na sitnije kocke. Stavite litar vode ili bujona da proključa u kuvalu za vodu ili na ringli.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Dodajte ulje u šerpu i uključite na srednje tihu vatru. Dodajte praziluk i prstohvat soli i pržite 10-ak minuta uz povremeno mešanje, dok sasvim ne omekša i postane pomalo staklast.
Za to vreme operite karfiol, sklonite spoljašnje listove i čvrsti donji deo korena. Ukoliko planirate da služite čorbu dekorisanu proprženim karfiolom (opisan postupak na dnu teksta), onda odmah sklonite sa strane jednu petinu ili šestinu. Preostalo podelite na cvetove, a korenasti deo naseckajte sitnije.
Praziluku dodajte najpre celer i izmešajte. Dodajte i karfiol, kašičicu soli i prelijte ključalom tečnošću. Krenite od 8dl, tako da i ne prekrije karfiol. Tako će se bolje izblendirati, a osim toga, lepše je kad su čorbe guste. Po potrebi, možete nakon blendiranja doterati gustinu.
Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim je smanjite na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka 10-13 minuta (najviše 15 minuta). Znamo da može zvučati da je to kratko, ali nije. Celer će se skuvati, a karfiol neće previše omekšati i početi da miriše neprijatno (kupusasto). Sklonite sa ringle i otklopite da se prohladi - ako sipate sasvim vrelo u blender, staklena posuda može napući.
Izblendirajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu i po želji dodajte još malo tečnosti.
Dodajte kiselu pavlaku i ručnim mikserom izmešajte da se sve fino spoji. Probajte, dodajte biber i po potrebi so ili možda još malo pavlake. Ako želite, možete dodati i neke začinske biljke poput svežeg peršuna ili korijandera, a mala količina sušene mente će dati jednu simpatičnu osvežavajuću notu.

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

Evo u koje svrhe se koristi sredstvo koje se nalazilo pored Narodne skupštine (VIDEO)
PLJUŠTE PROZIVKE NA SVE STRANE: Ena prozvala Sanju, udarila joj na čast, pa potkačila Aneli, Grujićeva zaratila sa njom i Jordankom kao nikada do sada (VIDEO)

ISPLIVALI NOVI DETALjI O PODZEMNOM GRADU: Da li je ispod egipatskih piramida trag drevne civilizacije? (VIDEO)

SNIMAK IZ ODŽAKA: Vođa protesta Miletić beži sa mesta zločina nakon što je upucao čoveka (VIDEO)

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

RAZBIJANJE MITA O "ZVUČNOM TOPU" U 30 SEKUNDI Ovaj snimak SVE pokazuje - pogledajte šta rade redari i kako se ponašaju OVI ljudi (VIDEO)
Nova ljubav na pomolu?! Munja izrazio privlačnost prema Dragani: Ako mi se dovoljno svidi, možda nešto pokušam (VIDEO)
Nema mu ravnog: Jokić se vratio na parket, napravio čudo i preporodio Denver
Ružna si i ne možeš da priđeš mojoj devojci: Matora odjednom promenila mišljenje o Dragani, pa nastao TOTALNI KARAMBOL (VIDEO)

Masovni protesti u Gazi protiv Hamasa! Ljudi besni i umorni na ulicama, traže samo jedno! (FOTO/VIDEO)
BEZ DLAKE NA JEZIKU! Matora priznala da je Dragana NE PONIŽAVA, Aneli pecnula Anđelu: Nazvala me je NEMORALNOM... (VIDEO)

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!
NJENIM ISPADIMA NEMA KRAJA: Slađa ne da titulu BLAMOLINE nikom, priznala da je ZALJUBLJENA u Terzu, Sandra otkrila zbog čega je nosila Janjuševu majicu (VIDEO)

Milan Nikolić, generalni sekretar AMSS-a na Salonu automobila u Beogradu: Bezbednost u saobraćaju je naš prioritet
