Potaž od karfiola i celera je HIT među domaćicama: Ukus je FANTASTIČAN, pravi se jednostavno, a NE KOŠTA skoro NIŠTA

Lana Vidović Vesti 06.09.2022 16:10 0

Potaž je lagane teksture i fantastičnog ukusa

Potaž od karfiola i celera je HIT među domaćicama: Ukus je FANTASTIČAN, pravi se jednostavno, a NE KOŠTA skoro NIŠTA

Shutterstock

 

Sastojci:

  • 2 ravne kašike ulja (15g)
  • beli i svetli deo listova praziluka (220-240g)
  • 1/3 srednjeg korena celera (120-140g)
  • karfiol srednje veličine oko 800-900g (600-700g očišćenog)
  • kašičica soli (4-5g)
  • 8 dl-1l vode ili pilećeg/povrćnog bujona
  • 200g kisele pavlake ili milerama
  • biber, po ukusu

Za služenje (proizvoljno)

  • maslinovo ulje
  • prepečene kockice hleba
  • proprženi karfiol sa belim lukom (pogledajte u pripremi)

Priprema:

Operite i naseckajte praziluk na krupne komade. Očistite i koren celera i naseckajte na sitnije kocke. Stavite litar vode ili bujona da proključa u kuvalu za vodu ili na ringli.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Dodajte ulje u šerpu i uključite na srednje tihu vatru. Dodajte praziluk i prstohvat soli i pržite 10-ak minuta uz povremeno mešanje, dok sasvim ne omekša i postane pomalo staklast.

Za to vreme operite karfiol, sklonite spoljašnje listove i čvrsti donji deo korena. Ukoliko planirate da služite čorbu dekorisanu proprženim karfiolom (opisan postupak na dnu teksta), onda odmah sklonite sa strane jednu petinu ili šestinu. Preostalo podelite na cvetove, a korenasti deo naseckajte sitnije.

Praziluku dodajte najpre celer i izmešajte. Dodajte i karfiol, kašičicu soli i prelijte ključalom tečnošću. Krenite od 8dl, tako da i ne prekrije karfiol. Tako će se bolje izblendirati, a osim toga, lepše je kad su čorbe guste. Po potrebi, možete nakon blendiranja doterati gustinu.

Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim je smanjite na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka 10-13 minuta (najviše 15 minuta). Znamo da može zvučati da je to kratko, ali nije. Celer će se skuvati, a karfiol neće previše omekšati i početi da miriše neprijatno (kupusasto). Sklonite sa ringle i otklopite da se prohladi - ako sipate sasvim vrelo u blender, staklena posuda može napući.

Izblendirajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu i po želji dodajte još malo tečnosti.

Dodajte kiselu pavlaku i ručnim mikserom izmešajte da se sve fino spoji. Probajte, dodajte biber i po potrebi so ili možda još malo pavlake. Ako želite, možete dodati i neke začinske biljke poput svežeg peršuna ili korijandera, a mala količina sušene mente će dati jednu simpatičnu osvežavajuću notu.

Komentari (0)