Profesor Voja Perišić savetuje: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!

Lana Vidović Vesti 04.09.2022 12:00 0

Profesor Voja je otkrio koja je najbolja paprika za ajvar, a jedno povrće izdvojio je kao "kralja" u ishrani!

Profesor Voja Perišić savetuje: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!

Printscreen/Youtube

 

Gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o ajvaru, ali i kiselom kupusu koji se u ovom periodu priprema za zimnicu.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Doktor je počeo od vitamina C, i rekao da ga pripremanje dugotrajnih proizvoda kao što je ajvar - uništava.

"Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar najveći deo njega će nestati", kazao je gastroenterolog. Kupus je, za njega, "kralj povrća", bilo da je svež ili ukiseljen.

"Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika", objasnio je on.

"Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli a ona će ubiti bakterije", rekao je dr Voja i objasnio koliko bi soli trebalo staviti.

"Uzmete kacu, kupusu samo isečete i izvadite koren, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gde je koren bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se pre jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere", rekao je on.

Kiseli kupus savetuje pre nego sveži, mada podvlači da i svež kupus ima brojna dobra svojstva. Doktor je "kritikovao" i jedno povrće koje ne voli!

"Da li može kelj da se ukiseli? Nema šanse. Nema on fermentaiblne ugljene hidrate. Fuj, ja ne jedem kelj, ali kupus je druga priča", našalio se on.

img
11. 08. 2025 11:27

Iznenađujuća odluka Zvezde pred utakmicu sa Lehom

img
10. 08. 2025 09:36

Mali ambasadori dijaspore zakoračili u svet budućnosti – Ekspo 2027 Plejgraund

img
11. 08. 2025 11:08

TONINO PICULA BIO PRIPADNIK ZLOGLASNIH "CRNIH MAMBI": Učestvovali u ubistvima srpskih civila, bili poznati kao "čistači terena"

img
10. 08. 2025 09:29

EKSPO MENJA IMIDŽ SRBIJE ZAUVEK Ključevi paviljona zemljama učesnicama stižu sledeće jeseni

img
11. 08. 2025 11:13

PREMINUO MIGUEL URIBE

img
11. 08. 2025 11:26

Više od okupacije? "Preuzeti i naseliti"

img
08. 08. 2025 08:45

Potvrda regionalnog partnerstva: Mađarska učestvuje na EKSPO 2027 Beograd

img
11. 08. 2025 11:12

Podsticaji po kravi i litru mleka ruše krizu - evo kome se sad isplati proizvodnja!

img
11. 08. 2025 11:25

NIJE SE PROSLAVIO Stigao u Mančester siti za 118 miliona evra i oborio rekord, a sada odlazi u Liverpul

img
10. 08. 2025 09:39

STIŽE JOŠ JEDAN VAŽAN GOST Vučić: Japan zvanično potvrdio učešće na Ekspu 2027

img
25. 07. 2025 13:15

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

img
11. 08. 2025 11:26

KAKO SE REŠITI KOMARACA NA JEDNOSTAVAN NAČIN Uz pomoć kartonskih kutija od jaja oteraćete ih zasvagda

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
10. 08. 2025 09:38

Zemlja koja spaja Crveno more i Indijski okean stiže na Ekspo 2027 Beograd

img
11. 08. 2025 11:20

NESTVARNE SCENE: Evo šta se upravo dešava na Marakani (FOTO)

img
10. 08. 2025 09:37

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Evo kako je jedan fermentisani riblji sos postao globalna kulinarska ikona?

Komentari (0)