Profesor Voja Perišić savetuje: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!

Lana Vidović Vesti 04.09.2022 12:00 0

Profesor Voja je otkrio koja je najbolja paprika za ajvar, a jedno povrće izdvojio je kao "kralja" u ishrani!

Profesor Voja Perišić savetuje: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!

Printscreen/Youtube

 

Gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o ajvaru, ali i kiselom kupusu koji se u ovom periodu priprema za zimnicu.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Doktor je počeo od vitamina C, i rekao da ga pripremanje dugotrajnih proizvoda kao što je ajvar - uništava.

"Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar najveći deo njega će nestati", kazao je gastroenterolog. Kupus je, za njega, "kralj povrća", bilo da je svež ili ukiseljen.

"Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika", objasnio je on.

"Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli a ona će ubiti bakterije", rekao je dr Voja i objasnio koliko bi soli trebalo staviti.

"Uzmete kacu, kupusu samo isečete i izvadite koren, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gde je koren bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se pre jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere", rekao je on.

Kiseli kupus savetuje pre nego sveži, mada podvlači da i svež kupus ima brojna dobra svojstva. Doktor je "kritikovao" i jedno povrće koje ne voli!

"Da li može kelj da se ukiseli? Nema šanse. Nema on fermentaiblne ugljene hidrate. Fuj, ja ne jedem kelj, ali kupus je druga priča", našalio se on.

img
30. 05. 2025 16:13

Zelenski se obrušio na Ruse: Čine sve kako bi osigurali da sastanak ne donese rezultate

img
28. 05. 2025 12:35

Zašto je ravnoteža crevne mikrobiote ključ vašeg zdravlja?

img
30. 05. 2025 16:20

Sprečite razmazivanje maskare - Šminkerka otkrila trikove sa kojima više nikad nećete izgledati neuredno

img
09. 05. 2025 08:34

ADMIRALBET VAM POKLANJA 50% BONUSA SVAKOG DANA

img
30. 05. 2025 16:14

SLIKA TAČNO POKAZUJE: Evo koliko je blokadera ispred stare Železničke stanice

img
30. 05. 2025 16:13

Zelenski se obrušio na Ruse

img
23. 05. 2025 14:08

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 281€ – na samo dva sata leta od Vas!

img
30. 05. 2025 09:21

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

img
30. 05. 2025 16:15

MAJSKE NAGRADE SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE: Nikola Jokić sportista godine!

img
30. 05. 2025 16:00

NEOSNOVANE PRIČE O "NASLEDSTVU" TITA: Kako su se monarhističke ideje o nasledstvu prestola naselile u glave komunista

img
19. 05. 2025 10:11

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

img
22. 05. 2025 09:40

Sigurna budućnost vašeg krova – Mladost Futura PRO crep

img
30. 05. 2025 16:22

'JOŠ DA POČNEM DA SE FARBAM...TAMAN DA BUDE KRAJ SVETA' Predsednik Vučić ispričao zašto mu se majka zabrinula

img
30. 05. 2025 16:23

Kraj rata? Neće moći; Rusija postavila dva nova uslova za prekid vatre u Ukrajini

img
30. 05. 2025 16:25

"OSTAVIĆEMO RADNIČKI GDE ZASLUŽUJE DA BUDE": Radnički dočekuje Mačvu

img
30. 05. 2025 16:09

Propast blokaderskog skupa: "Epohalni" skup okupio manje od 3.000 ljudi (FOTO)

Komentari (0)
Loading