Niste ni SVESNI koliko su INTIMNI odnosi važni za ZDRAVLJE: Posle ovoga ćete ih PRAKTIKOVATI bar DVA puta nedeljno

Vesti 01.09.2022 22:35 0

Stručnjaci tvrde da svako ko želi da unapredi svoje zdravlje može da bude aktivniji ispod pokrivača, jer seksualni odnos ima mnogo zdravstvenih prednosti

Niste ni SVESNI koliko su INTIMNI odnosi važni za ZDRAVLJE: Posle ovoga ćete ih PRAKTIKOVATI bar DVA puta nedeljno

unsplash.com

 

 Imunitet, kardiovaskularno zdravlje i depresija samo su neke od oblasti u kojima studije sugerišu da bi seksualna aktivnost mogla da bude korisna.

Dobra vest je da upražnjavanje intimnih odnosa jednom do dva puta nedeljno može da pomogne u borbi protiv infekcija i drugih zdravstvenih stanja, piše "The Sun".

Kej Velings, profesorka seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kazala je da je normalno da zdravlje nije na vrhu liste kada razmišljamo o odnosu.

- Imunitet, kariovaskularno zdravlje i depresija samo su neke od oblasti u kojima studije sugerišu da bi seksualna aktivnost mogla da bude korisna - rekla je ona za "Daily Mail".

Intimni odnos može da potisne menopauzu, ali i da pomogne u borbi protiv infekcija.

Studija iz 2004. godine ustanovila je da snošaj jednom do dva puta nedeljno može da poveća nivo imunoglobulina A (IgA).

IgA ima poseban značaj za lokalni imunitet sluzokoža respiratornog i digestivnog trakta. Novorođenčad dobijaju sekretorni IgA putem majčinog mleka, čime stiču pasivan imunitet u odnosu na gastrointestinalne infekcije. Selektivni deficit IgA je relativno čest i povezuje se sa učestalim respiratornim infekcijama, ali i alergijama i autoimunim bolestima.

S druge strane, istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu pokazalo je 28 odsto manju verovatnoću da će sredovečne žene koje praktikuju intimne odnose doživeti promene koje donosi menopauza u narednoj deceniji.

Takođe, intimni odnosi su od velikog značaja za mentalno zdravlje.

Studija koja je objavljena ove godine pokazala je da su ljudi koji su održavali seksualne odnose tokom izolacije imali 34 odsto manje šanse da dožive depresiju od onih koji nisu imali odnose.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading