Međutim, za svaki problem postoji rešenje - pa tako i za ovaj! Evo kako možete za tren oka da očistite i najtvrdokornije mrlje u samo pet koraka.
Prvo uzmite prljavi pleh za pečenje i napunite ga kipućom vodom do vrha. Ostavite ga nekoliko minuta i zatim ga ispraznite, ali nemojte ga sušiti. Po dnu posude naspite sodu bikarbonu, pogotovo na delove na kojima su ostali ostaci hrane.
Bitno je da zapamtite da ovaj prašak mora da bude soda bikarbona, a ne prašak za pecivo jer je puno jača! Na sodu bikarbonu zatim dodajte sloj soli - najbolji izbor je krupna morska so.
Potom u praznu bocu s raspršivačem sipajte alkoholno ili jabukovo sirće i poprskajte ga po posudi. Kada počnu da se prave mehurići, znaćete da deluje.
Na kraju treba sve samo dobro da oribate. Uzmite vlažni sunđer ili metalnu žicu i dobro oribajte posudu za pečenje, kao i sve mrlje i prljavštinu koje se na njoj nalaze. Za vreme ribanja primetićete da se stvaraju mehurići, a nakon pet do deset minuta ribanja, samo isperite posudu za pečenje i spremni ste za ponovno korišćenje, savetuje britanski "Miror".
Mirjana Janiš
17.10.2021 04:04da budu kao nove