Ovo je ubedljivo NAJZDRAVIJA hrana iz KONZERVA: Nutricionistkinja POTVRDILA koje namirnice možete da JEDETE, a da ne razmišljate

Vesti 19.08.2022 11:10 0

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, naročito onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

riba

Shutterstock

- Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama - objašnjava nutricionistkinja dr. Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana.

To su sigurno, kaže, srdele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti.

- Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna - rekla je Kording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Kako jesti srdele?

Zdravstvene smernice nedeljno preporučuju dve do tri porcije ribe s niskim udelom žive, a Kording preporučuje da je pomešate s testeninom, sirom ili krekerima za užinu.

- Lično najviše volim da iz izgnječim viljuškom i jednostavno ubacim u salatu - rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve ubaci u ishranu, prenosi Večernji list.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading