Tiganj se najčešće koristi za prženje na ulju. Koristi se na visokim temperaturama. Mnogi ljudi instinktivno odmah nakon prženja svoj tiganj stave pod hladnu vodu. Ovo je greška.
Na ovaj način želimo sebi da olakšamo pranje, ali zapravo doprinosimo samo njegovoj šteti. Ovo ne bi trebalo da se radi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Brza promena temperature, kada prelikete tiganj hladnom vodom, izaziva termički udar i dovodi do postepenog uništavanja. Nije važno od kog materijala je vaša posuda napravljena. Ovo se odnosi i na liveno gvožđe, nerđajući čelik i na teflon. Vruće posude se ne smeju brzo hladiti hladnom vodom. Površina posude može se iskriviti i početi da puca. Dno će postati neravno i tiganj će se okretati na ploči za kuvanje umesto da leži ravno. Kao rezultat toga, vaša hrana se neće zagrejati ili ispržiti ravnomerno.
Metali se pri zagrevanju prirodno blago šire, a zatim se postepeno vraćaju u prvobitni oblik. Ne treba ometati brzo hlađenje posuđa.
Stručnjaci savetuju da sačekate desetak minuta da posuda dostigne sobnu temperaturu .
A ti, stavljaš li vreli tiganj pod mlaz hladne vode? Obavezno nam pišite u komentarima.