Evo kada su vam kiseli krastavci POKVARENI: Nikako ne smete da ih JEDETE, mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje

K.Ć. Vesti 07.08.2022 15:45 0

Za mnoge, kiseli krastavci su savršen dodatak večeri u letnjoj sezoni. Međutim, morate biti oprezni jer se mogu vrlo brzo pokvariti

krastavac

Shutterstock

Krastavci , nakon što se stave u teglu, potopljeni u marinadi sa malo soli, dobijaju savršen ukus nakon otprilike tri dana. S druge strane, kiseli krastavci dobijaju odgovarajuće kvalitete nakon otprilike 3-4 nedelje. Kao i svako jelo, krastavci se nakon nekog vremena mogu pokvariti. Ovo se može desiti, između ostalog zbog grešaka koje smo napravili u njihovoj pripremi.

Ponekad krastavci izgledaju dobro, ali kada otvorite teglu, osećate neprijatan miris. Ovo je znak da krastavci nisu za konzumaciju. Evo šta još treba da znate.

Još jedan znak da su vam krastavci pokvareni je boja. Ako je na njima siva prevlaka ili tamnozelena ili belo-plava, krastavac definitivno nije pogodan za konzumaciju. To je otrovna buđ koja bi, ako ostavimo krastavce na u tegli, mogla da naraste prilično velika.

Kako izbeći buđ na krastavcima?

Evo na šta treba da pazimo da kiseli krastavci ne postanu plesni pre nego što otvorimo teglu. Pre svega, ovaj mora biti pažljivo zatvoren - tako da u njega ne može ući vazduh.

Kada je reč o karakterističnoj beličastoj prevlaci na samim krastavcima – bilo da su kiseli ili ne, ako malo duže stoje u tegli – reč je o mlečnoj kiselini koja se uvek nalazi u silaži. One su vrsta dobrih bakterija koje ne samo da vam neće naškoditi, već imaju i svojstva koja promovišu zdravlje. To je probiotik koji pozitivno utiče na crevnu mikrofloru. Takođe se prirodno javlja u određenoj količini u ljudskom telu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading