Stručnjaci KONAČNO imaju odgovor na važno PITANJE: Evo da li vas mobilni TELEFONI zaglupljuju, iznenadićete se kad otkrijete

Vesti 04.08.2022 10:15 0

Verovatno ste mnogo puta čuli da nas mobilni telefoni zaglupljuju i da nisu dobri za naše zdravlje

Stručnjaci KONAČNO imaju odgovor na važno PITANJE: Evo da li vas mobilni TELEFONI zaglupljuju, iznenadićete se kad otkrijete

Shutterstock

Telefoni čine ljude pametnijima, a ne glupljima – skladištenjem informacija i oslobađanjem snage mozga, kaže novo istraživanje.

Testovi sprovedeni na 158 Britanaca starosti između 18 i 71 godine otkrili su da stavljanje ključnih detalja u telefon ili uređaj pomaže u povećanju memorije - znači da mogu da se sete nesačuvanih činjenica.

Dr Sem Gilbert, sa Univerzitetskog koledža u Londonu je rekao: „Kada su ljudi morali da se sete sami, koristili su svoj kapacitet pamćenja da zapamte najvažnije informacije. „Ali kada su mogli da koriste uređaj, sačuvali su važne informacije u uređaju i umesto toga koristili sopstvenu memoriju za manje važne informacije. „Od ideje da korišćenje uzrokuje digitalnu demenciju,  došli smo do toga da korišćenje spoljnog memorijskog uređaja može čak i da poboljša našu memoriju.


Nalazi su objavljeni u časopisu Journal of Experimental Psychology. Profesor Kevin Mekonvej  rekao je da bi korišćenje dnevnika ili post-it beleški za čuvanje važnih činjenica imalo sličan efekat. Oko 85 odsto odraslih Britanaca posedovalo je pametni telefon 2020.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading